Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

Poniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić właściwie przez cały rok, więc z prostych składników „wyczarujemy” takie sycące danie niezależnie od sezonu. Technicznie, to dość typowa quiche, a więc składniki zapiekamy w masie jajecznej wypełniającej kruche ciasto w formie do tarty. Aczkolwiek proporcje i sposób ułożenia składników starałem dobrać tak, aby danie również dobrze wyglądało. Nie będzie ono skomplikowane w przyrządzeniu, może też służyć za niemal dowolny posiłek. Najlepsze będzie świeże i ciepłe, ale znajdą się pewnie i tacy, którzy nie pogardzą nim także na zimno. Jest bardzo sycące, więc korzystając z jednej typowej, ok. 30cm formy do tarty możemy nakarmić nawet 4 osoby 🙂

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

Składniki
- 250g zielonych szparagów
- 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku
- 350g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 75g suszonych pomidorów z oleju
- 1 duża czerwona cebula (180g)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- 100ml słodkiej śmietany (18%)
- 4 duże (L) jajka
Kruche ciasto
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + 1 żółtko
Instrukcje
- Kruche ciasto przygotowujemy wg ogólnych zasad: starte lub drobno pokrojone masło ugniatamy z mąką i jajkiem, wałkujemy w pergaminie i układamy w dużej (30cm) formie do tarty. Umieszczamy na ok. 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem (lub całym jajkiem) i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni (termoobieg).
- Boczek kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w dość grube półtalarki, a obrane ziemniaki – w ok. 2cm kostkę. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w paski.
- Suchą patelnię, najlepiej z wysokim rantem, rozgrzewamy na dość silnym ogniu i wrzucamy boczek. Podsmażamy przez 2-3 minuty, często mieszając, aby wytopiła się część tłuszczu i dodajemy cebulę oraz ziemniaki. Zmniejszamy nieco ogień, przyprawiamy oregano, bazylią oraz niezbyt dużą ilością pieprzu i soli. Dusimy niezbyt gwałtownie bez przykrycia, przez ok. 15 minut, aby ziemniaki dość dobrze zmiękły. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.
- Szparagi w razie potrzeby płuczemy, a jeśli mają łykowate końcówki – odcinamy je, ewentualnie również częściowo obieramy. Wkładamy na 2-3 minuty do wrzącej wody, a po odsączeniu kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
- W misce roztrzepujemy 4 jajka, dodając śmietanę oraz nieco soli. Wlewamy do ciasta w formie, a następnie wykładamy równomiernie składniki z patelni oraz szparagi. Umieszczamy w piekarniku (180 stopni / termoobieg) i zapiekamy 15 do 20 minut – do ścięcia się masy jajecznej.