Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim

Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim

Oto kolejne kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania.

Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej mieszance przypraw. Mniej więcej taki skład mają różne uniwersalne mieszanki określane mianem „przypraw do dań chińskich” lub podobnie. Bardzo charakterystyczne są dla nich takie składniki jak czosnek, cynamon, imbir, kmin rzymski, chili lub ostra papryka. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek z torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku.

Zgodnie z poniższym przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki temu zdarzą zmięknąć, ale wciąż zachowają jędrność i naturalny kolor.

Jeśli chcielibyście spróbować podobnie wyglądającego dania w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, polecamy również nasz przepis na warzywa z tofu i makaronem ryżowym.




Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim

Duszona wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 800g wieprzowej szynki lub biodrówki bez kości

Marynata

  1. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  2. 1/2 łyżeczki cynamonu
  3. 1/2 łyżeczki imbiru
  4. 1/2 łyżeczki kardamonu
  5. 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego
  6. 2 łyżeczki ostrej papryki
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 5 łyżek sosu sojowego
  9. 5 łyżek oliwy

Warzywa

  1. 1 duża cebula (150g)
  2. 125g pędów bambusa (odsączonych)
  3. 75g kiełków soi lub fasoli mun
  4. 2 średnie marchewki (250g)
  5. 1/2 żółtej papryki (125g)
  6. 1/2 zielonej papryki (125g)
  7. 15g suszonych grzybów mun
  8. 100g makaronu chińskiego (vermicelli)

Instrukcje

  1. Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki i nadmiar tłuszczu. Kroimy w ok. 2 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce i dokładnie obtaczamy w niej kawałki mięsa. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Na silnym ogniu rozgrzewamy na sucho głęboką patelnię (najlepiej wok) i wkładamy do niej mięso wraz z całą marynatą. Podsmażamy intensywnie przez 3-4 minuty, często mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Mięso dusimy powoli do miękkości – zwykle przez ok. 45 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie (ok. 5mm) paski. Marchewki obieramy, dzielimy w poprzek na 2-3 części, a następnie wzdłużnie na cienkie (3-4mm) słupki (zapałki). Cebulę obieramy i kroimy na niezbyt szerokie półtalarki. Grzyby mun kroimy na cienkie paski i zamaczamy na ok. 30 min. w ciepłej wodzie.
  4. Warzywa dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dusimy powoli przez 10-15 minut, aby warzywa zmiękły, ale nadal zachowały jędrność i naturalny kolor.
  5. Na sam koniec przygotowujemy również makaron chiński – zgodnie z instrukcją producenta, zwykle namaczając na kilka minut w gorącej wodzie. Odsączamy go i kroimy na krótkie, kilkucentymetrowe odcinki. Od razu dodajemy partiami do uduszonego mięsa i warzyw, bardzo dokładnie wszystko mieszając.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: