Żeberka z grilla

Ten przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią?
Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę. Nie tylko z tej przyczyny, że chcieliśmy zaproponować coś innego niż w poprzednim przepisie. Przede wszystkim oparliśmy ją na sosie teriyaki, który jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla w sposób niemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado.
Po trzecie, inne są również użyte żeberka. Zamiast cienkich pasków wykorzystaliśmy ich grubszą i przerośniętą wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej częściowo odkryta, by nabrać charakterystycznego „grillowego” smaku. Mimo wszystko konieczne będzie jednak użycie aluminiowej tacki do grillowania, z podłużnymi kanalikami i małymi otworami, którą przykrywamy od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Żeberka wymagają bowiem długiego i powolnego grillowania – ok. 2 godzin – więc trzymanie ich tak długo na otwartym ruszcie nie wchodzi w grę.
Grillując żeberka musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie możemy za bardzo przyspieszać tego procesu, ponieważ łatwo wówczas przypalimy mięso – w tym konkretnym przypadku sytuację dodatkowo pogorszy fakt, że marynata zawiera mający tendencję do karmelizacji cukier. Do długiego grillowania warto użyć brykietu węgla drzewnego, ponieważ dłużej i lepiej utrzymuje żar. Na taką ilość mięsa jak z przepisu zużyjemy zapewne ok. 2kg brykietu, ale bądźmy ostrożni, aby palenisko nie stało się zbyt gorące. W szczególności nie musimy przecież wrzucić tam całej planowanej ilości węgla od razu – możemy dodawać go stopniowo. Ruszt umieszczamy na raczej wysokim poziomie grilla. Jedynie na początku, przez 10-15 minut, warto ulokować go bliżej paleniska, aby tacka i żeberka nabrały nieco temperatury.
Co pewien czas musimy na chwilę zdjąć przykrycie i odwrócić kawałki mięsa. Możemy je również przemieszczać po tacce i zamieniać miejscami – tak, aby żeberka upiekły się równomiernie i w taki sam sposób nabrały koloru. Pod koniec dodatkowo podlewamy je częścią pozostałej marynaty. Oprócz cierpliwości cała operacja wymaga więc również nieco wprawy – to zdecydowanie nie jest grillowanie na zasadzie „cokolwiek byle szybko”. Zapewniamy jednak, że efekt końcowy, zarówno w smaku jak i wyglądzie, jest zdecydowanie wart „poświęcenia” 🙂

Żeberka z grilla

Składniki (dla 4 osób)
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata
- 10 łyżek sosu teriyaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 8 łyżek sok z limonki
- 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej
- 5 goździków
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oliwy
Do podania
Instrukcje
- Żeberka kroimy w poprzek na grube (ok. 3 cm) plastry (patrz zdjęcia). Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Goździki rozcieramy w moździerzu.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w dużej misce, po czym obtaczamy i zanurzamy w niej mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy zamieniamy miejscami kawałki mięsa, aby równomiernie wchłonęły składniki marynaty.
- Gotowe do pieczenia mięso układamy na aluminiowej tacce do grillowania. Owijamy ją szczelnie od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową.
- Żeberka grillujemy na dobrze, choć nie przesadnie rozgrzanym (patrz wstęp) i równo ustawionym grillu, bardzo powoli przez ok. 120 minut. Na początku ruszt ustawiamy nisko, ale po ok. 10-15 minutach, gdy mięso nabierze temperatury, przenosimy go na wysoki poziom. Co ok. 25 minut zdejmujemy na chwilę przykrycie i odwracamy mięso na drugą stronę, ewentualnie zamieniamy kawałki miejscami, aby równomiernie się upiekły i nabrały koloru. Pod koniec grillowania robimy to jednak częściej oraz podlewamy częścią pozostałej marynaty.
- Składniki wyjściowe
- Mięso marynujemy przez 24h
- Grillujemy bardzo powoli przez 2h
- Żeberka z grilla