Smażona ryba z sosem z mango i sambalu

Smażona ryba z sosem z mango i sambalu

Tym razem proste, ale bardzo oryginalne danie inspirowane kuchnią Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim indonezyjską. Do najważniejszych składników należą bowiem jednoznacznie kojarzone z Indonezją sambal oelek (ulek), gałka muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte chili z dodatkiem soli morskiej oraz niewielkiej ilości jakiegoś kwaśnego składnika. Powinniśmy więc uważać ile go dodajemy, ponieważ nadmiernie ostry smak sosu może zupełnie przyćmić względnie delikatną w smaku smażoną rybę. Jeśli natomiast nie mamy akurat pod ręką sambalu, możemy użyć po prostu drobno pokrojonego chili i dodać do sosu nieco więcej soli.

Rybę marynujemy przez pewien czas w rozgniecionym czosnku, którym nacieramy mięso. Zdecydowanie doda mu to wyrazistości, ale powinniśmy pamiętać o pewnej istotnej rzeczy. Ryba jest finalnie obtaczana w mące i smażona w oleju. Jeżeli pozostawimy wówczas na niej czosnek to weźmy pod uwagę, że podczas smażenia nabierze on bardzo specyficznego i intensywnego aromatu. To oczywiście trochę kwestia upodobań, ale taki smażony czosnek nie każdemu musi odpowiadać. Dlatego mimo wszystko zalecamy usunięcie jego nadmiaru z ryby przed smażeniem.




Smażona ryba z sosem z mango i sambalu

Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona
  2. 2-3 ząbki czosnku
  3. 2 średnie czerwone cebule
  4. 1 duże dojrzałe mango (500g)
  5. 2 łyżki soku z limonki
  6. 2 łyżeczki sambalu oelek
  7. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  8. kilka goździków
  9. 150ml mleka kokosowego „light”
  10. sól
  11. brązowy cukier
  12. olej rzepakowy
  13. mąka pszenna
  14. świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Czosnek obieramy z łupinek i dokładnie miażdżymy np. w wyciskarce. Mięso dzielimy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i nacieramy czosnkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
  2. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie rozdzielamy na pojedyncze piórka. Goździki rozbijamy na proszek w moździerzu. Mango rozkrajamy, miąższ obieramy ze skóry, a następnie kroimy w ok. 1cm kostkę.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty do zeszklenia. Zalewamy mlekiem kokosowym, w którym rozprowadzamy również sok z limonki, sambal i przyprawy – gałkę muszkatołową oraz goździki. Dodajemy pokrojone mango, wszystko mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odkrywamy i co pewien czas mieszając podgrzewamy kolejne 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec dosalamy i dosładzamy go do smaku.
  5. W międzyczasie kończymy przygotowanie ryby. Na patelnię, najlepiej z podwyższonym rantem, wlewamy tyle oleju rzepakowego, aby utworzył ok. 5mm warstwę. Rozgrzewamy go na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu. Z ryby usuwamy nadmiar czosnku i dokładnie obtaczamy ją ze wszystkich stron w mące. Od razu wkładamy do gorącego oleju. Smażymy do lekkiego zrumienienia po ok. 4-5 minut na stronę.
  6. Rybę podajemy na ciepło razem z sosem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: