Boczek z grilla

Kilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy do zdecydowanie nieskomplikowanych i na pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany.
Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę – trochę pikanterii zrobi zdecydowanie dobrze mięsu, które mimo wszystko jest dość tłuste. Podobnie jak odrobina musztardy – wg przepisu uniwersalna, ale można użyć też musztardy np. sarepskiej czy Dijon. Pamiętajmy tylko, że te szczególne rodzaje musztard mogą być czy to bardziej słone, czy bardziej ostre, więc rozważmy wtedy zmniejszenie ilości innych ostrych dodatków oraz soli. Z kolei dodatek słodkiej papryki nie tylko poprawi smak, ale i kolor mięsa.
Druga ważna sprawa to technika grillowania. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą. Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy go na otwarty już ruszt i dopiekamy z obu stron przez kolejne 15 minut. Warto zauważyć, że w pierwszym etapie powinien wytopić się nadmiar tłuszczu, dlatego osoby nawet nie przepadające za tłustymi potrawami powinny być mimo wszystko zadowolone. Ważne tylko, aby kupując boczek wybrać taki średnio przerośnięty – nie za mało i nie za dużo – a wówczas efekt końcowy będzie w sam raz. Zresztą zwiększona zawartość tłuszczu, który w międzyczasie się wytapia, pozwala na odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne.

Boczek z grilla

Składniki (dla 4 osób)
- 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości ok. 1cm
Marynata
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy
- 10 łyżek oliwy
Do podania
- musztarda i tarty chrzan
- zielone oliwki
- marynowane/kiszone warzywa
- świeże lub opiekane na grillu pszenne pieczywo
Instrukcje
- Składniki marynaty mieszamy dokładnie w dużej misce. Z boczku usuwamy skórę i obtaczamy w marynacie. Miskę szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Mięso układamy na tacce do grillowania, najlepiej w jednej warstwie. Tackę owijamy od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Kładziemy na średnim poziomie poziomie dobrze rozgrzanego grilla i pieczemy przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podnosząc ruszt wyżej. Następnie zdejmujemy folię i dopiekamy boczek bez przykrycia przez kolejne 15 minut, na rumiano, 2-3 razy odwracając na drugą stronę.
Uwagi
- Pod koniec grillowania, gdy z boczku wytopi się już nadmiar tłuszczu, możemy również zaryzykować położenie go bezpośrednio na ruszcie.
- Składniki wyjściowe
- Mięso marynujemy przez kilka godzin
- Boczek grillujemy koniecznie na tacce
- Boczek z grilla