Boczek pieczony w winie

Pieczony boczek, choć siłą rzeczy nie uchodzi za szczególnie dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny aromat, więc nawet niewielka jego ilość mocno zaznaczy swoją obecność w potrawie. Natomiast wbrew pozorom ostra skądinąd pojedyncza papryczka chili nie będzie miała zwykle aż tak dramatycznego wpływu na smak, więc zwolennicy ostrzejszych klimatów mogą spokojnie dodać nieco więcej chili aniżeli widnieje w przepisie.
Pieczony przez 2 godziny z takimi dodatkami boczek będzie bardzo aromatyczny, a przy tym delikatny i kruchy. Nawet wstępnie pokrojona w kratkę skóra okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi.
To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności jakie trzeba wykonać jest minimalna i w zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie „na czas” i nie wymaga żadnej szczególnej techniki.

Boczek pieczony w winie

Składniki
- 800g surowego średnio przerośniętego boczku bez kości
- 300ml (pół)wytrawnego białego wina
- pęczek świeżego tymianku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- sól (ok. 2-3 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 500g małych ziemniaków (opcjonalnie)
Instrukcje
- Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy na kilka(naście) minut.
- Do brytfanny wkładamy boczek i podlewamy winem. Na dnie naczynia rozkładamy czosnek w łupinach, rozpołowione wzdłużnie papryczki chili bez nasion oraz tymianek i natkę pietruszki.
- Brytfannę szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 do 2,5 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia możemy umieścić w brytfannie małe lub pokrojone na mniejsze części, posolone ziemniaki, które obtaczamy w sosie z pieczenia. Przez ostatnie 5-10 minut mięso i ziemniaki możemy dopiec na rumiano zdejmując z brytfanny przykrycie.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Mięso i przyprawy gotowe do pieczenia
- Boczek pieczony w winie