Słodka tarta z rabarbarem

Nieskomplikowany przepis z wykorzystaniem słodkiego kruchego ciasta. Wypełniamy je po prostu osłodzoną pianą z białek jaj, na której układamy pocięty rabarbar. Pomysł prosty, ale bardzo smaczny, a jak pamiętam, gdziekolwiek nie pojawiła się taka tarta, zawsze bardzo szybko znikała 🙂 Wbrew pozorom nie jest to też przepis wyłącznie sezonowy, gdyż można go z powodzeniem wykonać z użyciem rabarbaru mrożonego. M.in. dlatego staram się zawsze na wiosnę zamrozić pewną jego ilość.
Rabarbar sam w sobie jest dosyć kwaśny, jednak w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekkim osłodzeniem piany, wszystko idealnie się komponuje. Gdyby jednak komuś było za mało słodkiego smaku, można dodać odpowiednio więcej cukru do piany.

Słodka tarta z rabarbarem
2016-06-15 13:32:11

Bardzo prosta, ale efektowna tarta z rabarbarem na słodkim kruchym cieście. Można piec zarówno w sezonie wiosennym jak i później z rabarbaru mrożonego.
Drukuj
Składniki
- 300g mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony)
- 200g masła
- 100g cukru + 2 łyżeczki
- 5 jajek
- 300g rabarbaru (świeżego lub mrożonego)
Instrukcje
- Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Następnie przygotowujemy kruche ciasto wg uniwersalnego przepisu używając 4 żółtek. Zagniecione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym ostatnim żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 10 minut.
- W międzyczasie kroimy rabarbar na mniejsze kawałki oraz przygotowujemy pianę – z 5 białek i 2 łyżeczek cukru, które bardzo dokładnie ubijamy – ręcznie lub mechanicznie.
- Wyjętemu z piekarnika ciastu pozwalamy przez chwilę przestygnąć i wypełniamy pianą, na której układamy kawałki rabarbaru wg dowolnie wybranego wzoru. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Uwagi
- Jeśli łodygi rabarbaru są grube i podejrzewamy, że zewnętrzna część może być łykowata, bezpieczniej będzie go obrać.
- Pianę ubijamy w ostatniej kolejności możliwie bezpośrednio przed użyciem, tj. przed włożeniem do formy z ciastem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Wypiekamy wstępnie uniwersalne kruche ciasto...
- ...wypełniamy je pianą i rabarbarem...
- ...po czym pieczemy wszystko razem
- Słodka tarta z rabarbarem
Czyli 100g cukru dodajemy do ciasta