Kanapki z pesto i kurczakiem

Kanapki jako pewna kategoria potraw traktowane są często dość po macoszemu. Ot, nie mając czasu, ani nawet ochoty na jakąkolwiek kulinarną twórczość, o godzinie 7 rano na 10 minut przed wyjściem do pracy, łapiemy kawałek jakiegokolwiek pieczywa i rzucamy na nie cokolwiek co akurat znajdziemy w lodówce. Następnie połykamy w całości i za chwilę nie pamiętamy nawet co jedliśmy, a smaku tego czegoś nie czuliśmy nawet przez chwilę. No dobrze, nie zawsze wygląda to tak „drastycznie”, ale tzw. szału zwykle nie ma… Tymczasem kanapka może być małym kulinarnym dziełem i nie zawsze wymaga to wiele czasu i wysiłku. Choć faktycznie, na pewno wymaga ich nieco więcej niż opisana wyżej „kanapka z czegokolwiek”. Z czasem zaproponujemy tu kilka nieco ambitniejszych sposobów na różne kanapki – może nie będących najlepszą propozycją o godzinie 7 rano, ale już wieczorem lub w weekend, na pewno wartych rozważenia.
Na początek coś nawiązującego do kuchni włoskiej. Jeśli lubicie pesto, któremu poświęciliśmy ostatnio nieco uwagi, może Wam się spodobać. Oprócz niego dodamy również smażony/grilowany filet z kurczaka, rukolę, pomidory i avocado. W razie czego to ostatnie możecie z powodzeniem zastąpić świeżym ogórkiem. Avocado do tej kanapki powinno być dość dojrzałe, a nie zawsze uda nam się takie kupić w sklepie. Pieczywo (bułka) może być równie dobrze pszenne, co mieszane lub pełnoziarniste, ale ze względów dietetycznych wskazaniem raczej na to drugie i trzecie. Tak czy owak, będzie smacznie, zdrowo i nawet dość kolorowo 🙂

Kanapki z pesto i kurczakiem

Składniki (dla 2 osób)
- 2 duże lub 4 małe płaskie bułki, najlepiej pełnoziarniste
- 250-300g fileta z kurczaka
- 1 nieduże avocado, przynajmniej średnio dojrzałe
- 1 nieduży pomidor
- duża garść rukoli
- kilka łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Filet z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm i delikatnie zbijamy tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą i pieprzem.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Plastry kurczaka smażymy dość intensywnie przez 1 minutę na jednej stronie i dodatkowe 2 minuty po odwróceniu na drugą. Odkładamy kurczaka dając mu chwilę na przestygnięcie.
- Pomidora kroimy na cienkie plasterki. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i również cienko kroimy.
- Bułki rozcinamy na pół. Dolną część smarujemy pesto i kładziemy na nim rukolę. Następnie układamy kurczaka, avocado i pomidor. Jeśli jednak avocado jest dobrze dojrzałe, lepszym pomysłem będzie rozsmarowanie go na bułce z pesto. Kanapkę zamykamy górną częścią bułki.
Uwagi
- Jeśli akurat nie mamy pod ręką avocado, albo jest za mało dojrzałe, taka kanapka wychodzi doskonale również z ogórkiem.
- Kanapki z pesto i kurczakiem
- Kanapki z pesto i kurczakiem
- Kanapki z pesto i kurczakiem