Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych przypraw. Ja lubię go nie tylko dlatego, że po prostu mi smakuje, ale również za prostotę. Nie ma wiele przesady w stwierdzeniu, że wystarczy pobieżnie pokroić kilka składników, włożyć do brytfanny, posypać ziołami, przykryć i… zapomnieć na 90 minut, podczas których będą przebywać w piekarniku. No, jeszcze gdzieś po drodze warto ugotować ziemniaki 🙂 Pewne jest jednak, że brak czasu rzadko będzie w przypadku tej potrawy trafną wymówką…

Jeszcze kilka słów na temat rozbioru/podziału tuszki królika. Jeżeli kupujemy w sklepie królika już podzielonego, zwykle wygląda to w ten sposób, że obok oddzielonych nóg znajdziemy pokrojony na fragmenty korpus razem z kośćmi. W internecie można też znaleźć sporo instruktarzy (filmów) jak to zrobić w taki właśnie sposób. Niekoniecznie jest to jednak wygodne z punktu widzenia konsumpcji ugotowanego już mięsa, gdyż zawiera ono wówczas dużo kości. Jeśli więc dzielę królika samodzielnie, wówczas po odcięciu nóg oddzielam pozostałe mięso od kręgosłupa czy żeber. W ten sposób z 6 otrzymanych w ten sposób fragmentów 2 są całkowicie czystym mięsem. Robię to w ten sposób, że dokonuję nacięcia na grzbiecie po obu stronach kręgosłupa i oddzielam mięso od kości grzbietu i żeber. Nie jest to trudne i wymaga tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion.




Królik po myśliwsku

Chudy i delikatny królik przyrządzony w prosty i niewymagający dużo czasu, ani wyrafinowanych składników sposób.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 1 średnia tuszka królika (1,2kg)
  2. 600g średnich pomidorów
  3. 200g wędzonego boczku
  4. 2 średnie cebule (po 150g)
  5. 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
  6. 10 ząbków czosnku
  7. kilka liści laurowych
  8. tymianek
  9. kilka gałązek natki pietruszki
  10. sól
  11. pieprz
  12. masło

Do podania

  1. gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone

Instrukcje

  1. Jeżeli królik nie jest podzielony, dokonujemy rozbioru zgodnie ze wskazówkami we wstępie. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki.
  2. Na dnie dużej brytfanny kładziemy czosnek, liście laurowe i natkę pietruszki. Następnie wykładamy kawałki królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem.
  3. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut.
  4. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: