Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

Tofu, czyli „sojowy twaróg”, wywodzi się z Chin, ale popularny jest w całej Azji wschodniej i południowo-wschodniej. A w dobie globalizacji znany również na całym świecie i ceniony współcześnie m.in. przez wegan i wegetarian jako bogate źródło białka roślinnego. Z tego ostatniego powodu warto zresztą włączyć go do swojej diety nawet jeśli jest się zdeklarowanym mięsożercą.
Tofu to jednak tylko niewielka część dzisiejszej „układanki” – złożonej przede wszystkim z duuużej porcji rozmaitych kolorowych warzyw. Potrawa wg poniższego przepisu jest łatwa do wykonania, z nieszczególnie wyszukanych, a więc łatwych od zdobycia składników, a przy tym atrakcyjna z wyglądu i niewątpliwie bardzo zdrowa. Cechuje się również oryginalnym smakiem, który powinien przypaść do gustu nie tylko entuzjastom kuchni azjatyckich.

Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

Składniki (dla 4 osób)
- 2 średnie marchewki (250g)
- 1/2 średniej żółtej papryki (125g)
- 1/2 średniej zielonej papryki (125g)
- 150g rzepy lub kalarepy
- 100g pora (dolna i środkowa część)
- 15g suszonych grzybów mun
- 100g pędów bambusa
- 100g kiełków fasoli mung
- średnia 1 papryczka chili
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 75ml słodkiego sosu chili
- 150g tofu w kostce
- 150g makaronu ryżowego (wstążki)
- kilka łyżek oliwy
Instrukcje
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (3-4mm) i długie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłużnie na również względnie cienkie paski (7-8mm). Rzepę lub kalarepę obieramy i kroimy w niedużą kostkę (ok. 1cm).
- Pora kroimy w niezbyt szerokie talarki, a tofu na ok. 1 cm kostkę. Z papryczki chili usuwamy nasiona, a imbir i czosnek obieramy z łupinek. Czosnek i chili drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paski. Grzyby mun cienko kroimy w paski (o ile nie są już pokrojone) i namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut.
- W woku na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, chili oraz imbir i często mieszając smażymy ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat.
- Dodajemy marchewkę, paprykę i rzepę (kalarepę), smażymy intensywnie jeszcze przez ok. 1 minutę nadal często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego, dolewamy do warzyw odrobinę wody i smażymy/dusimy przez 5 minut bez przykrycia, czasami mieszając.
- Dodajemy pędy bambusa, kiełki fasoli, odsączone z wody grzyby mun, pora oraz tofu. Mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i dusimy kolejne 6-8 minut – warzywa powinny pozostać al dente.
- W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zwykle przez kilkuminutowe parzenie lub powolne gotowanie w wodzie (patrz instrukcja producenta), uważając jednak, aby się nie rozgotował. Gotowy makaron po odsączeniu kroimy na krótsze odcinki i dodajemy stopniowo do warzyw z tofu, wraz z odrobiną oliwy. Jednocześnie dodajemy słodki sos chili i wszystko dokładnie mieszamy.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokronone składniki
- Najpierw podsmażamy czosnek, chili i imbir...
- ...dodajemy marchew, rzepę i paprykę...
- ...potem pozostałe warzywa i tofu
- Na koniec dodajemy makaron i sos chili
- Warzywa z tofu i makaronem ryżowym