Ryż meksykański (arroz rojo)

Ryż meksykański, znany też m.in. jako ryż hiszpański (w USA) czy czerwony ryż (arroz rojo), to jedna z ikon kuchni meksykańskiej. Jest również popularny w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na południu, aczkolwiek wbrew jednej z nazw nieznany w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. Przygotowuje się go z dodatkiem cebuli, czosnku, chili i pomidorów, choć stosowane są też inne składniki. Cebula, czosnek i sam ryż są najpierw smażone, a potem stopniowo zalewane bulionem i krojonymi pomidorami, czy też sokiem pomidorowym. Wszystko to nadaje ryżowi ciemną, czerwoną barwę, którą można jeszcze pogłębić np. dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie ma też kluczowe znaczenie dla smaku potrawy.
Czerwony ryż może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli jest podawany samodzielnie, mogą towarzyszyć mu różne dodatki. Ja osobiście podaję go wówczas z czerwoną fasolą i świeżą kolendrą (patrz uwagi pod przepisem).

Ryż meksykański (arroz rojo)

Składniki (dla 2 osób)
- 200g białego ryżu
- 1 nieduża cebula (120g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia papryczka chili
- 350ml soku pomidorowego
- 350ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- sól (opcjonalnie do smaku)
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie dla głębszego koloru)
- 5 łyżek oliwy
Instrukcje
- Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy.
- Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok. 2 minuty do zeszklenia cebuli często mieszając.
- Dodajemy ryż dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż stanie się lekko brązowy.
- Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie mieszamy składniki i przestawiamy patelnię na mały ogień. Podgrzewamy powoli pod przykryciem dolewając stopniowo bulion i sok pomidorowy, aż zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż i stanie się on miękki (zwykle ok. 25 minut).
Uwagi
- Czerwony ryż możemy podawać jako dodatek, składnik innego dania, albo samodzielnie. W tym ostatnim wypadku ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie do gotowego ryżu odsączonej czerwonej fasoli z puszki, a następnie wymieszanie i podgrzanie wszystkiego przez dodatkowe kilka minut.
- Czerwony ryż często podaje się ze świeżą natką kolendry, co bardzo korzystnie wpływa i na smak, i na wygląd dania.
- Składniki wyjściowe
- Posiekane warzywa
- Najpierw podsmażamy warzywa...
- ...następnie smażymy również ryż
- Stopniowo dodajemy bulion i sok
- Ryż meksykański