Łosoś z sosem porowym i kawiorem

Ta potrawa to propozycja zarazem prosta technicznie i nie wymagająca dużo czasu, ale jednocześnie z nutą wyrafinowania. Przy odrobinie szczęścia można takiego łososia przyrządzić w nieco ponad pół godziny, a mimo to nada się doskonale na przysłowiową „kolację we dwoje” czy jakąkolwiek inną okazję, przy której chcemy na kimś zrobić wrażenie zawartością talerza 🙂
Filet z łososia technicznie rzecz biorąc grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo zanieczyszczeń. A „kolacja we dwoje” z piaskiem szczękającym między zębami, to raczej niezbyt dobry pomysł. No i wreszcie bulion – najlepiej warzywny i najlepiej samodzielnie zawczasu ugotowany, choć można użyć i tego z kostki. To wprawdzie zbieg okoliczności, że w ostatnim wpisie publikowaliśmy właśnie przepis na bulion warzywny, ale nada się jak ulał! Wśród składników jest również sól i warto posypać nią nieco łososia, ale bądźmy ostrożni – bulion, musztarda Dijon oraz kawior zawierają jej łącznie dość dużo.

Łosoś z sosem porowym i kawiorem

Składniki (dla 2 osób)
- 2 filety z łososia (po 250-300g)
- 300g pora (dolna i środkowa część)
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki masła
- 150ml (pół)wytrawnego białego wina
- 150ml bulionu warzywnego
- sól
- 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle)
- kilka łyżek oliwy
- kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia
Instrukcje
- Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając.
- Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie.
- W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę.
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron.
- Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań.
- Składniki wyjściowe
- Pora kroimy w cienkie paski...
- ...a następnie podsmażamy i dusimy
- Łososia grillujemy na patelni
- Łosoś z sosem porowym i kawiorem