Pesto

Pesto to bardzo popularny dodatek w kuchni włoskiej. Najbardziej znane jest pesto genovese, przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Istnieją wszakże jeszcze inne odmiany tego sosu, zawierające np. pomidory czy migdały. Teoretycznie pesto możemy kupić w każdym lepszym supermarkecie – zwróćmy jednak w takim wypadku uwagę, aby nie była to tania „podróbka”, która np. zamiast oliwy zawiera jakiś „zwykły” olej, a o parmezanie można w niej zapomnieć. Z drugiej strony pesto bardzo łatwo przygotować w domowym zaciszu, co daje nam np. możliwość dopasowania proporcji składników idealnie do naszych potrzeb i gustów.

Pesto
2014-12-17 15:36:34

Jeden z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich sosów przygotowany w warunkach domowych. Najpopularniejsza jego odmiana sporządzana z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu.
Drukuj
Składniki (na ok. 100 ml)
- duża garść świeżej bazylii,
- 50g orzeszków piniowych
- 30g parmezanu (Parmigiano Reggiano)
- 75ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, na kolor jasno brązowy. Uważajmy przy tym, aby ich nie przypalić.
- Bazylię tniemy na niekoniecznie drobne kawałki. Czosnek tniemy na plasterki lub miażdżymy.
- Orzeszki, bazylię i czosnek mieszamy ze sobą w naczyniu i miksujemy.
- Do powstałej masy dodajemy oliwę, parmezan, sól oraz pieprz. Całość staranie miksujemy na gładką masę.
Uwagi
- Proporcja oliwy do składników stałych decyduje o konsystencji naszego pesto. To z przepisu powyżej jest średnio gęste, więc nadaje się np. do makaronów. Jeśli chcemy użyć go np. do kanapek, dobrym pomysłem może być zwiększenie ilości stałych składników lub dodanie nieco mniej oliwy.
- Ilość czosnku i pieprzu decyduje o tym jak pikantne będzie pesto. Możemy zwiększyć lub zmniejszyć ich udział stosownie do upodobań.
- Pesto, dzięki swojemu bogatemu i intensywnemu smakowi i aromatowi, może już w niewielkiej ilości bardzo znacząco wpłynąć na smak i aromat potrawy, do której je dodamy. Tak naprawdę już kilka łyżek pesto wymieszanych z ciepłym, ugotowanym al dente makaronem wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i sycące, choć niezwykle proste danie. Gorąco polecam zwłaszcza w przypadku, gdy ze względu na brak czasu lub składników musimy przygotować obiad lub kolację „z niczego”.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Prażenie orzeszków piniowych
- Orzeszki, bazylię i czosnek blendujemy
- Następnie dodajemy oliwę, parmezan, sól i pieprz
- Pesto
- Przykładowe zastosowanie - makaron z pesto
Komentarze (2)