Egzotyczna zupa dyniowa

Przy okazji poprzedniego przepisu na zupę dyniową obiecywaliśmy, że nie będzie to nasza jedyna propozycja tego rodzaju. Tamten przepis nazwaliśmy „klasycznym” w sensie mocnego osadzenia go w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Dziś natomiast będzie zapowiadana „egzotyczna” zupa dyniowa, a ściślej rzecz biorąc, zupa dyniowa utrzymana w klimacie kuchni południowo-wschodniej Azji. Widać to już po liście składników, nawiązujących do tamtej części świata i zarazem mocno innej aniżeli w poprzednim przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych jej odmian. Zupa ze zdjęć podobnie jak poprzednio została przygotowana z połączenia dyni zwyczajnej i muskat.
Bardzo wyraźna jest nuta pomarańczy, choć staraliśmy się w tym zakresie nie przesadzić. Dynia i pomarańcza to jednak znane połączenie i niekoniecznie zarezerwowane dla kuchni azjatyckiej. Można nawet spotkać przepisy zatytułowane wprost jako zupa dyniowo-pomarańczowa, więc kto wie, może i u nas ta wersja się pojawi?
Składniki składnikami, ale z technicznego punktu widzenia zupę wg przepisu poniżej przygotowuje się w sposób podobny do większości gęstych zup dyniowych. Zaczynamy więc od podsmażenia na tłuszczu (w tym wypadku na oliwie) warzyw, które potem gotujemy/dusimy, a na koniec blendujemy i ewentualnie uzupełniamy dodatkowymi składnikami. Jest to więc bardzo proste do przyrządzenia danie, choć akurat w tej wersji może wymagać nieco mniej popularnych, aczkolwiek nadal łatwo dostępnych składników.

Egzotyczna zupa dyniowa

Składniki (dla 2 osób)
- 700g dojrzałej dyni bez pestek i skóry
- 350g batatów
- 2 ząbki czosnku
- 3-4cm świeżego imbiru
- 1/4 – 1/2 średniej papryczki chili (wg upodobań, ale ostrożnie!)
- 2 liście kafiru
- 250ml soku pomarańczowego
- 250ml wody
- 150ml mleczka kokosowego
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- nasiona dyni do dekoracji
Instrukcje
- Bataty obieramy i wraz z dynią kroimy w dość grubą, 2-3cm kostkę. Czosnek i imbir obieramy; pierwszy z nich dzielimy na kilka mniejszych kawałków, zaś imbir kroimy w bardzo cienkie paski. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy (można zostawić kawałek do dekoracji).
- W rondlu (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią czosnek, chili, imbir i liść kafiru. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat, często mieszając.
- Dodajemy partiami dynię i bataty, dokładnie mieszając z pozostałymi składnikami i przez chwilę podsmażamy. Dolewamy 250ml wody i zagotowujemy.
- Rondel przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając.
- Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku.
- Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem suszonych nasion dyni.
Uwagi
- Jeżeli zachodzi potrzeba podgrzania zupy przed podaniem, zróbmy to bardzo ostrożnie. Gęstą zupę należy podgrzewać powoli często mieszając, inaczej będzie miała wewnątrz nierównomierną temperaturę i może rozpryskiwać się do góry i na boki.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Najpierw posmażamy czosnek, chili i imbir...
- ...następnie dodajemy dynię i pataty
- Warzywa dusimy/gotujemy ok. 45 minut
- Na koniec zupę dokładnie blendujemy
- Egzotyczna zupa dyniowa