Klasyczna zupa dyniowa

Zupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać się również dyniowej zupy „egzotycznej” 🙂
W sklepach i na targowiskach znajdziemy wiele odmian dyni. Zupę możemy teoretycznie przygotować z niemal każdej z nich, choć różnią się one smakiem, aromatem, barwą czy konsystencją miąższu. Najpopularniejsza jest u nas dynia zwyczajna, aczkolwiek niekoniecznie jest ona najbardziej aromatyczna czy intensywna w smaku. Dlatego z punktu widzenia przygotowania zupy dyniowej warto rozważyć użycie bardziej wyrazistych w smaku odmian, np. muskat czy hokkaido. Wybór ten pozostawiamy jednak indywidualnym gustom, natomiast zupa widoczna na zdjęciach została zrobiona z połączenia dyni zwyczajnej i muskat.
Jeśli pamiętacie wpis nt. marchewki na krótko, to zapewne kojarzycie też kilka zdań, które poświęciliśmy wówczas karotenowi. Ten charakterystyczny barwnik zawarty jest nie tylko marchwi, ale też m.in. w pomidorach i dyni. Dlatego jednym z etapów przygotowania wielu zup dyniowych jest podsmażenie warzyw na maśle lub oliwie – jak zapewne pamiętacie, karoten rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie. Inna sprawa, że dodatkowym składnikiem zupy dyniowej jest też często marchewka – tak jest i w przepisie poniżej. Wzbogaca ona zupę kolorem i smakiem. Do kluczowych dla jej smaku i aromatu składników należy również imbir. Nadaje on tej potrawie bardzo charakterystycznej i wyrazistej nuty, w tym pewnej dozy pikanterii.
Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia wszystko sprowadza się do obrania, pokrojenia i ugotowania na bulionie warzyw, które następnie blendujemy. Cały proces zajmuje około godziny, przy czym zdecydowaną większość tego czasu zupa „robi się sama” To niewątpliwie jedna z potraw stanowiących dowód tego, że smacznie nie zawsze musi oznaczać skomplikowanie.

Klasyczna zupa dyniowa

Składniki (dla 2 osób)
- 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek
- 1 średnia marchewka (125g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 250g ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 450ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
Do podania
- natka pietruszki
- suszone nasiona dyni
- świeże dyniowe pieczywo
Instrukcje
- Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
- W garnku lub dużym rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy do garnka dynię i marchewkę. Podsmażamy przez 5 minut co pewien czas mieszając.
- Dodajemy cebulę i ziemniaki. Dokładnie mieszamy i zalewamy 250ml bulionu. Garnek przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa powoli dusimy/gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut, co pewien czas mieszając
- Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa.
Uwagi
- Gęstość tej zupy w największym stopniu zależy od ilości dodanego bulionu. W zależności od tego czy wolimy ją gęstszą czy rzadszą, możemy użyć innej niż w przepisie objętości bulionu.
- Jeśli używamy bulionu z kostki i stwierdzimy, że jest on bardzo intensywny w smaku, rozcieńczmy go wodą bardziej niż zaleca producent, aby nie zdominował smaku zupy.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Dynię i marchewkę podsmażamy na maśle...
- ...dodajemy pozostałe warzywa i część bulionu
- Całość gotujemy (pod przykryciem) 45 min.
- Zupę blendujemy uzupełniając bulionem i imbirem
- Klasyczna zupa dyniowa
Komentarze (1)