Klasyczna zupa dyniowa

Klasyczna zupa dyniowa

Zupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni jest przy tym bardzo wiele, więc zaproponujemy ich tutaj więcej niż jeden. Ten poniżej określiliśmy mianem „klasycznego” w tym sensie, że zawiera on typowe dla naszego regionu składniki. W niedługim czasie możecie jednak spodziewać się również dyniowej zupy „egzotycznej” 🙂

W sklepach i na targowiskach znajdziemy wiele odmian dyni. Zupę możemy teoretycznie przygotować z niemal każdej z nich, choć różnią się one smakiem, aromatem, barwą czy konsystencją miąższu. Najpopularniejsza jest u nas dynia zwyczajna, aczkolwiek niekoniecznie jest ona najbardziej aromatyczna czy intensywna w smaku. Dlatego z punktu widzenia przygotowania zupy dyniowej warto rozważyć użycie bardziej wyrazistych w smaku odmian, np. muskat czy hokkaido. Wybór ten pozostawiamy jednak indywidualnym gustom, natomiast zupa widoczna na zdjęciach została zrobiona z połączenia dyni zwyczajnej i muskat.

Jeśli pamiętacie wpis nt. marchewki na krótko, to zapewne kojarzycie też kilka zdań, które poświęciliśmy wówczas karotenowi. Ten charakterystyczny barwnik zawarty jest nie tylko marchwi, ale też m.in. w pomidorach i dyni. Dlatego jednym z etapów przygotowania wielu zup dyniowych jest podsmażenie warzyw na maśle lub oliwie – jak zapewne pamiętacie, karoten rozpuszcza się w tłuszczu, a nie w wodzie. Inna sprawa, że dodatkowym składnikiem zupy dyniowej jest też często marchewka – tak jest i w przepisie poniżej. Wzbogaca ona zupę kolorem i smakiem. Do kluczowych dla jej smaku i aromatu składników należy również imbir. Nadaje on tej potrawie bardzo charakterystycznej i wyrazistej nuty, w tym pewnej dozy pikanterii.

Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia wszystko sprowadza się do obrania, pokrojenia i ugotowania na bulionie warzyw, które następnie blendujemy. Cały proces zajmuje około godziny, przy czym zdecydowaną większość tego czasu zupa „robi się sama” To niewątpliwie jedna z potraw stanowiących dowód tego, że smacznie nie zawsze musi oznaczać skomplikowanie.




Klasyczna zupa dyniowa

Wyjątkowa i oryginalna w smaku, choć ugotowana z typowych składników kremowa zupa dyniowa. Bardzo łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek
  2. 1 średnia marchewka (125g)
  3. 1 średnia cebula (150g)
  4. 250g ziemniaków
  5. 1 duży ząbek czosnku
  6. 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  7. 450ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  8. 2 łyżki masła

Do podania

  1. natka pietruszki
  2. suszone nasiona dyni
  3. świeże dyniowe pieczywo

Instrukcje

  1. Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
  2. W garnku lub dużym rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy do garnka dynię i marchewkę. Podsmażamy przez 5 minut co pewien czas mieszając.
  3. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Dokładnie mieszamy i zalewamy 250ml bulionu. Garnek przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa powoli dusimy/gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut, co pewien czas mieszając
  4. Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu.
  5. Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa.

Uwagi

  1. Gęstość tej zupy w największym stopniu zależy od ilości dodanego bulionu. W zależności od tego czy wolimy ją gęstszą czy rzadszą, możemy użyć innej niż w przepisie objętości bulionu.
  2. Jeśli używamy bulionu z kostki i stwierdzimy, że jest on bardzo intensywny w smaku, rozcieńczmy go wodą bardziej niż zaleca producent, aby nie zdominował smaku zupy.

Pokrewne inspiracje

  1. Egzotyczna zupa dyniowa
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: