Koreczki bosmana

Tym razem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki. Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych smaków śledzia i oliwek.
Z jednej strony jest to „zestaw imprezowy” i nadaje się jako zakąska do alkoholu. Jednak jego potencjał zastosowania jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego pszennego pieczywa, okazują się być doskonałą i wbrew pozorom dość sycącą, choć mało kaloryczną przekąską dobrą o każdej porze dnia. Zwłaszcza że są bardzo łatwe do przygotowania z raptem kilku składników, z których zdobyciem nie powinno być większych problemów choćby i w środku nocy.
W zależności od sposobu pokrojenia składników koreczki mogą być nieco większe lub mniejsze. Te z przepisu i zdjęć są w nieco większej odmianie, gdyż pomidory, wprawdzie dość małe, kroimy tylko na 4 części. Nie jest to problem jeśli zamierzamy zjeść nasze koreczki sami w charakterze przekąski, ale w warunkach „imprezowych” wygodniejsza może być wersja pomniejszona. W tym drugim wypadku użyjmy odrobinę większych pomidorów, ale przekrójmy je dodatkowo w poprzek na pół. Również ser i śledzia musimy wówczas pokroić na 2 razy mniejsze kawałki, a oliwki możemy, choć nie musimy, przeciąć na pół.

Koreczki bosmana

Składniki
- 3 nieduże mięsiste pomidory (po 125g)
- 150g śledzi a la matias
- 3 plastry łagodnego sera (najlepiej topionego)
- 12 zielonych oliwek
Instrukcje
- Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy nadmiar łyka. Wycinamy wewnętrzne części zawierające nasiona pozostawiając jedynie zewnętrzny miąższ – patrz zdjęcia.
- Plastry sera kroimy na 4 części każdy. Śledzia kroimy w kawałki pasujące rozmiarem do pokrojonych pomidorów i sera.
- We wgłębieniach w miąższu pomidora układamy kolejno kawałki sera i śledzia. U góry umieszczamy oliwkę i wszystkie składniki przekłuwamy na wylot wykałaczką.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone składniki
- Koreczki bosmana