Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

Przepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati.
Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony, z racji prostoty, łatwo dostępnych składników i niedługiego czasu przyrządzenia, danie to nada się na „szybki obiad” w dowolnie wybrany dzień. Z drugiej zaś jest na tyle niesztampowe, że z powodzeniem możemy podać je gościom, o ile tylko nie mają nic przeciwko pewnej nucie egzotyki.

Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem
2015-09-15 10:33:08

Oryginalne udka z kurczaka z miodem i odrobiną egzotyki. Proste, lecz niebanalne danie dobre zarówno na szybki obiad, jak i kolację we dwoje.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g)
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 średnia cytryna
- 30g grubo krojonych migdałów
- 75g suszonych słodkich śliwek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
Do podania
- ryż (najlepiej basmati)
Instrukcje
- Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut.
- Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia.
- Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny.
- Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny.
- Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem z pieczenia.
Uwagi
- Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy sok z cytryny.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone, sprawione i wymieszane składniki
- Udka z kurczaka najpierw obsmażamy
- Potrawa gotowa do pieczenia
- Kurczaka zapiekamy przez ok. godzinę
- Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem