Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

Przepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati.

Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony, z racji prostoty, łatwo dostępnych składników i niedługiego czasu przyrządzenia, danie to nada się na „szybki obiad” w dowolnie wybrany dzień. Z drugiej zaś jest na tyle niesztampowe, że z powodzeniem możemy podać je gościom, o ile tylko nie mają nic przeciwko pewnej nucie egzotyki.




Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem

Oryginalne udka z kurczaka z miodem i odrobiną egzotyki. Proste, lecz niebanalne danie dobre zarówno na szybki obiad, jak i kolację we dwoje.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g)
  2. 2 średnie czerwone cebule
  3. 1 średnia cytryna
  4. 30g grubo krojonych migdałów
  5. 75g suszonych słodkich śliwek
  6. 4 łyżki miodu
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 1 łyżeczka mielonego imbiru
  9. 1 łyżeczka cynamonu
  10. 1 łyżeczka curry
  11. 1 łyżeczka soli

Do podania

  1. ryż (najlepiej basmati)

Instrukcje

  1. Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia.
  4. Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny.
  5. Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny.
  6. Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem z pieczenia.

Uwagi

  1. Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy sok z cytryny.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: