Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami

Kilka słów nt. frittaty niedawno już napisaliśmy. Było to przy okazji potrawy, którą określiliśmy mianem omletu z papryką, pomidorami i mielonym mięsem, ale technicznie była to frittata. Jest ona, jakby nie patrzyć, rodzajem omletu, jednak pochodzącym z Włoch i dość mocno różniącym się od wywodzących się z Francji, a najpopularniejszych u nas cienkich, często maślanych omletów, które owijamy (lub nie) wokół nadzienia. Frittaty, podobnie jak tzw. hiszpańskie omlety, o których też będzie mowa, zawierają różnego rodzaju składniki wewnątrz samego placka, często dość grubego. Co nie wyklucza dodania czegoś również na omlecie.
Frittata wg receptury widocznej poniżej jest przeciętnie łatwym do przyrządzenia daniem o tyle, że może wymagać wykonania dość wielu czynności. Dlatego warto np. skorzystać z gotowej grillowanej papryki ze słoika, aby ułatwić sobie pracę. Przy odrobinie wprawy i równoległym wykonaniu pewnych rzeczy, pół godziny powinno nam wówczas wystarczyć. To wprawdzie nadal kiepska propozycja na śniadanie, przy okazji którego rzadko mamy aż tyle czasu, ale w weekendowe popołudnia – czemu nie? Zwłaszcza że dość oryginalny efekt końcowy tyleż dobrze smakuje, co i wygląda, więc jest zdecydowanie warty włożonego wysiłku i poświęconego czasu.

Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami

Składniki (dla 2 osób)
- 6 dużych (L) jajek
- 1/2 średniej czerwonej papryki (125g) lub 100g gotowej grillowanej papryki ze słoika
- 100g pieczarek
- 75g serc karczochów marynowanych w oleju
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki parmezanu
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i dość drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy, usuwając przy tym najgrubsze gałązki i pozostawiając w zasadzie same listki. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plasterki. Serca karczochów odsączamy z oleju i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Jeśli sami przygotowujemy grillowaną paprykę, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w szerokie i możliwie płaskie pasy. Smarujemy 1-2 łyżkami oliwy i kładziemy na suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu. Grillujemy dość intensywnie przez 15-20 minut, aby skórka się spiekła (ale nie przypaliła) i zaczęła odchodzić. Z gotowej papryki usuwamy skórkę, kroimy ją na cienkie paski i odkładamy w ciepłe miejsce.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy przez 4-5 minut do lekkiego zrumienienia. Gotowe odkładamy w ciepłe miejsce.
- Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła. Roztapiamy, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając.
- Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce, aż dobrze się spienią. W trakcie roztrzepywania jajek dodajemy do nich: posiekaną pietruszkę, podsmażoną cebulę i czosnek, parmezan, resztę soli oraz szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
- Na średniej patelni (ok. 24cm) na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy roztrzepane jajka z dodatkami, które równomiernie rozprowadzamy. Po krótkim podgrzewaniu przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Podgrzewamy bardzo powoli przez ok. 8-10 minut – jajka powinny się ściąć, ale w miarę możliwości nie powinny zbrązowieć od dołu. W międzyczasie dzielimy placek miękką łyżka na równe ćwiartki.
- Zdejmujemy podzielony placek z patelni. Rozgrzewamy jeszcze dodatkową 1-2 łyżki oliwy, po czym dosmażamy kawałki placka od drugiej strony przez ok. 2 minuty.
- Na frittacie układamy kawałki papryki, pieczarek i karczochów; od razu podajemy.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone składniki
- Pieczarki krótko smażymy na maśle
- Cebulę i czosnek również podsmażamy
- Roztrzepane jajka z dodatkami
- Smażenie omleta - etap pierwszy
- Dosmażanie omleta z wierzchniej strony
- Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami