Ratatouille z grilla

Na temat ratatouille, i to w różnych jego postaciach, pisaliśmy już kilka razy. Potrawa ta pojawia się czasami jednak również w kontekście sezonu grillowego, a o tym jej aspekcie jeszcze nie było mowy. To ogólnie dość atrakcyjne i przede wszystkim zdrowe danie niezależnie od ogólnych preferencji kulinarnych, ale jest zwykle jedną z pierwszych myśli, gdy z jakiegoś powodu chcemy lub musimy przygotować grilla wegetariańskiego. Ba, nawet wegańskiego, gdyż ratatouille nie zawiera w szczególności jajek, sera czy mleka, więc jest akceptowalne również dla wegan. Prawdę powiedziawszy, bywa ono też bardzo trafnym dodatkiem do niektórych dań mięsnych z grilla. Nie bez powodu prezentowaliśmy swego czasu przepis na grillowaną karkówkę z warzywami, które normalnie wchodzą w skład ratatouille. I w tym momencie nasuwa się pytanie, czy ratatouille w jego „klasycznej” i samoistnej postaci można przyrządzić na grillu, a jeśli tak, to w jaki sposób?
Na pierwsze z tych pytań odpowiemy krótko – nie tylko można, ale jest to jedno z dań dających się dość łatwo i bez dużego wysiłku przyrządzać na grillu. Co do sposobu dokonania tego, na pewno nie jest to żadna magiczna receptura. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, które opisujemy poniżej.
Nie jest wielkim odkryciem stwierdzenie, że ratatouille nie przyrządzimy tak po prostu kładąc warzywa na ruszcie. Wynika to zwyczajnie z faktu, że są one dość drobno pokrojone – zwykle w 3-4 centymetrowe kawałki. Na ratunek przychodzą nam jednak jednorazowe aluminiowe tacki, o których sporo pisaliśmy w naszym poradniku grillowania. Ze względów praktycznych warto wybrać te raczej większych rozmiarów, lepiej też okrągłe niż prostokątne. Dzięki temu maksymalnie wykorzystamy dostępną powierzchnię grilla.
Brzegi tacki zaginamy do wewnątrz w wysoki na kilka centymetrów rant. W ten sposób stworzymy coś na kształt garnka, w którym ugrillujemy nasze ratatouille. Dolną część tacki oraz zagięte ranty powinniśmy nasmarować oliwą, w przeciwnym razie warzywa mogą zacząć się przypalać i przywierać do „naczynia”. Alternatywnym do tego sposobem będzie jednak dokładne wymieszanie z niewielką ilością oliwy pokrojonych warzyw. Składniki przygotowujemy w zasadzie w taki sam sposób jak do „zwykłego” ratatouille. Warto jedynie przypilnować, aby wszystkie kawałki były w miarę równe i niezbyt duże, gdyż może to skutkować albo znacznie nierówną miękkością różnych kawałków, albo niepotrzebnie przedłużyć czas grillowania. Oczywiście odpadają nam wszelkie dywagacje na temat tego czy ratatouille przyrządzamy za jednym zamachem z wszystkich składników, czy też dzielimy je grupy duszone oddzielnie i następnie łączymy je w jedną potrawę. Ze względów praktycznych ratatouille na grillu przyrządzamy od razu w całości.
Warzywa wkładamy na tackę w 2-3 warstwach. Następnie przykrywamy je od góry szczelnie i starannie folią aluminiową. Ważne jest, aby szczeliny w dolnej części tacki były jednak odkryte – ułatwi to zarówno przepływ gorącego powietrza w kierunku warzyw, jak i nada potrawie specyficzny „grillowy” smak. Z kolei szczelne zamknięcie folią od góry ma co najmniej 2 ważne funkcje. Po pierwsze pozwala skumulować wewnątrz temperaturę, a po drugie zapobiegnie wysuszeniu warzyw. Dlatego, choć w procesie grillowania zajdzie pewnie w końcu potrzeba podniesienia folii i sprawdzenia stanu warzyw, a ewentualnie też ich przemieszania jakimś narzędziem, to należy ograniczyć ilość tych czynności do minimum.
Są różne szkoły odnośnie czasu duszenia ratatouille w garnku. Zależy to w dużej mierze od indywidualnych upodobań co do tego jaka powinna być miękkość warzyw. W przypadku grillowanego ratatouille należy jednak liczyć się z faktem, że temperatura w zamkniętej tacce będzie musiała być niższa niż w dobrej jakości garnku z nieprzywierającą powłoką, do którego możemy w dodatku w każdej chwili zajrzeć i przemieszać składniki. W przeciwnym razie warzywa w końcu się przypalą. Ratatouille grillujemy zasadniczo na średnim poziomie dobrze rozgrzanego grilla przez czas od 30 do nawet 60 minut – zależnie od rzeczywistej temperatury paleniska i oczekiwanych efektów. Pomimo takiego czasu warzywa często pozostaną al dente – co oczywiście nie oznacza, że twarde. Przyrządzenie ratatouille z grilla wymaga więc nieco cierpliwości, a dodatkowo pewnego wyczucia, które można nabyć jedynie praktyką. Nie jest to jednak takie trudne i warto spróbować, gdyż to bardzo atrakcyjna propozycja nie tylko dla wegetarian.