Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko

Filet z kurczaka to bardzo wygodne do grillowania mięso. Jest bardzo delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej grillowany filet z kurczaka z dodatkiem ostrych i kwaśnych przypraw oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie.
O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki. Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno sałatką z mango lub koktajlem tropikalnych owoców. A właśnie takie dodatki będą idealnie pasowały do kurczaka przyrządzonego wg przepisu poniżej.
Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda. Warto go jednak spróbować nawet bez jakiejkolwiek szczególnej okazji, bo jest jednym z najlepszych dowodów, że potrawy z grilla żadną miarą nie muszą być sztampowe i nudne.

Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko

Składniki (dla 4 osób)
- ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka
Marynata
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka owoców kolendry
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
- 10 łyżek oliwy
Do podania
- sałatka z mango
- koktajl ze słodkich owoców tropikalnych
- opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo
Instrukcje
- Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce.
- Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek.
- Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część kroimy płasko na 2 osobne plastry w miejscu, w którym filety są najgrubsze. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (polędwiczki niekoniecznie, są dość delikatne).
- Kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie i przekładamy piórkami cebuli. Umieszczamy pod przykryciem w lodówce na kilka do kilkunastu godzin.
- Kurczaka (bez cebuli) umieszczamy bezpośrednio na ruszcie, na średnim lub wysokim poziomie dobrze rozgrzanego grilla. Opiekamy przez 5-7 minut na stronę zależnie od grubości mięsa, temperatury grilla i oczekiwanego stopnia wypieczenia. Cukier zawarty w marynacie karmelizuje nadając mięsu ciemny kolor. Ziarna musztardy mogą przypiec się nieco mocniej. W razie potrzeby mięso można obrócić więcej niż raz, aby opiekło się równomiernie.
- Marynowanie mięsa
- Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko
- Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko