Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

Dzisiaj pomysł na łatwą do przygotowania, a jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę. Komponuje ona kilka składników, które znane są z tego, że dobrze czują się dobrze w swoim towarzystwie. Połączenie wędzonego łososia, rukoli oraz camemberta kiedyś już u nas było w innej, choć na pewno w jakiś sposób podobnej formie – na tostach. Nawiasem mówiąc, dzisiejszą sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach – prażonych orzechów samych w sobie oraz oleju orzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami.
Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie terminu ważności – jeśli go jego upływu pozostało 3-4 tygodnie, jest prawdopodobnie względnie dojrzały. Ale jeśli są to 2-3 miesiące, niekoniecznie nada się do tej sałatki.

Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

Składniki (dla 4 osób)
- 150g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 150g dojrzałego camemberta
- 150g pomidorków koktajlowych
- 50g łuskanych orzechów włoskich
- garść rukoli
- garść kolorowych sałat
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
Do podania
- świeże lekkie pszenne pieczywo
Instrukcje
- Camembert kroimy w równą kostkę o boku ok. 2 cm. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Plastry łososia dzielimy na szerokie paski.
- Orzechy grubo kroimy. Rozgrzewamy na średnim ogniu suchą patelnię, wrzucamy na nią orzechy i prażymy przez kilka minut czasami mieszając. Gdy ściemnieją, zdejmujemy je z patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły luźne łupinki.
- Na spodzie półmiska układamy rukolę oraz sałatę. Następnie kładziemy plastry łososia przekładając je serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Uprażone orzechy, pokrojone pomidory i camembert
- Sałatka z łososia z orzechami włoskimi
Komentarze (1)