Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

Dzisiaj pomysł na łatwą do przygotowania, a jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę. Komponuje ona kilka składników, które znane są z tego, że dobrze czują się dobrze w swoim towarzystwie. Połączenie wędzonego łososia, rukoli oraz camemberta kiedyś już u nas było w innej, choć na pewno w jakiś sposób podobnej formie – na tostach. Nawiasem mówiąc, dzisiejszą sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach – prażonych orzechów samych w sobie oraz oleju orzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób straci. Orzechy możemy natomiast uprażyć samodzielnie, tak jak pisaliśmy ostatnio w artykule o kaczce z wiśniami i orzechami.

Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie terminu ważności – jeśli go jego upływu pozostało 3-4 tygodnie, jest prawdopodobnie względnie dojrzały. Ale jeśli są to 2-3 miesiące, niekoniecznie nada się do tej sałatki.




Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

Lekka, zdrowa i oryginalna sałatka z łososia z orzechami włoskimi. Łatwa do przygotowania przekąska dobra o każdej porze roku i dnia.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 150g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  2. 150g dojrzałego camemberta
  3. 150g pomidorków koktajlowych
  4. 50g łuskanych orzechów włoskich
  5. garść rukoli
  6. garść kolorowych sałat
  7. szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Do podania

  1. świeże lekkie pszenne pieczywo

Instrukcje

  1. Camembert kroimy w równą kostkę o boku ok. 2 cm. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Plastry łososia dzielimy na szerokie paski.
  2. Orzechy grubo kroimy. Rozgrzewamy na średnim ogniu suchą patelnię, wrzucamy na nią orzechy i prażymy przez kilka minut czasami mieszając. Gdy ściemnieją, zdejmujemy je z patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły luźne łupinki.
  3. Na spodzie półmiska układamy rukolę oraz sałatę. Następnie kładziemy plastry łososia przekładając je serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: