Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami

Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami

Dość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce.

To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest zwykle gotowe po około godzinie, ale może to być zarówno trochę mniej jak i więcej – trzeba to po prostu w każdym wypadku sprawdzić.

Przygotowanie sałatki również nie powinno nastręczyć problemów. Pamiętajmy tylko, aby jabłka pokroić na samym końcu i od razu dodać do sałatki. W przeciwnym razie mogłyby ściemnieć na skutek kontaktu z powietrzem. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty.

Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami.




Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami

Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane z sałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 średnie nogi z kaczki po 350-400g
  2. 300ml słodkiego soku z wiśni
  3. 125ml porto
  4. 125ml bulionu drobiowego
  5. 1 laska cynamonu
  6. 3 goździki
  7. 1 płaska łyżeczka soli
  8. 2 ząbki czosnku

Sałatka

  1. 100g orzechów włoskich bez łupin
  2. 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa
  3. 1 średnie jabłko z najlepiej zieloną skórką (250g)
  4. 1 średnia cebula dymka (dolna i środkowa część)
  5. 2 łyżki oliwy
  6. 3 łyżki porto
  7. 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje

  1. Nogi z kaczki nacieramy solą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok z wiśni, porto i bulion. Do płynu wrzucamy laskę cynamonu, goździki i czosnek; na koniec umieszczamy w nim nogi z kaczki skórą do góry.
  2. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Czekamy, aż płyn w naczyniu zacznie wrzeć, po czym dusimy w nim kaczkę do miękkości – zwykle przez ok. 60 minut. W trakcie duszenia warto na pewien czas odwrócić nogi skórą do dołu lub przynajmniej kilka razy oblać je od tej strony sosem.
  3. Orzechy grubo kroimy. Jeśli mają być prażone, rozgrzewamy na średnim ogniu suchą patelnię, wrzucamy na nią orzechy i prażymy przez kilka minut czasami mieszając. Gdy ściemnieją (nie należy ich jednak przypalić!), zdejmujemy je z patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły sprażone łupinki.
  4. Grubą część dymki kroimy na cienkie 2-3mm talarki, które rozdzielamy. Pozostałą część pędu kroimy nieco grubiej. Jabłka kroimy jako ostatnie na słupki o grubości ok. 5mm usuwając przy tym gniazda nasienne. Oliwę, porto i sok z cytryny mieszamy ze sobą.
  5. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w odpowiednio dużej misce i polewamy sosem z oliwy, porto i soku z cytryny.
  6. Kaczkę podajemy na ciepło z sosem z duszenia oraz z sałatką o temperaturze pokojowej.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia francuska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia francuska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: