Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

W jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na filet z kurczaka faszerowany boczkiem i wędzonym serem. Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę.
Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz po przyprawieniu i przysmażeniu na patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach.
Opisywane danie może niekoniecznie spełnia nasze kryteria przepisu na szybki obiad, ale nie jest od nich dalekie. Można je przygotować w mniej niż godzinę, a w dodatku z dość prostych składników. Nie wymaga też żadnych szczególnych umiejętności w kuchni. Pomimo prostoty jest to jednak bardzo ciekawa propozycja zarówno smakowo jak i wizualnie.

Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

Składniki (dla 2 osób)
- 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g)
- kilka plastrów (o grubości 4-5mm) parzonego wędzonego boczku
- kilka plastrów (nieco cieńszych niż boczku) oscypka lub podobnego sera
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku
- 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru
- 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Do podania
- pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu)
- konfitura z żurawin
- świeży rozmaryn
Instrukcje
- Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso lepiej przeszło przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
- Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera.
- Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz żurawiną.
Uwagi
- Zachowajmy ostrożność dodając do mięsa sól, gdyż zawiera ją również w mniejszej lub większej ilości wędzony boczek.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Przyprawione filety najpierw obsmażamy
- Następnie zapiekamy pod boczkiem
- Na koniec przykrywając również serem
- Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem