Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

W jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na filet z kurczaka faszerowany boczkiem i wędzonym serem. Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę.

Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz po przyprawieniu i przysmażeniu na patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach.

Opisywane danie może niekoniecznie spełnia nasze kryteria przepisu na szybki obiad, ale nie jest od nich dalekie. Można je przygotować w mniej niż godzinę, a w dodatku z dość prostych składników. Nie wymaga też żadnych szczególnych umiejętności w kuchni. Pomimo prostoty jest to jednak bardzo ciekawa propozycja zarówno smakowo jak i wizualnie.




Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną i pieczonymi ziemniakami.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g)
  2. kilka plastrów (o grubości 4-5mm) parzonego wędzonego boczku
  3. kilka plastrów (nieco cieńszych niż boczku) oscypka lub podobnego sera
  4. 1 płaska łyżeczka soli
  5. 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku
  6. 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru
  7. 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Do podania

  1. pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu)
  2. konfitura z żurawin
  3. świeży rozmaryn

Instrukcje

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso lepiej przeszło przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
  3. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera.
  5. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz żurawiną.

Uwagi

  1. Zachowajmy ostrożność dodając do mięsa sól, gdyż zawiera ją również w mniejszej lub większej ilości wędzony boczek.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: