Karkówka z grilla z warzywami

Karkówka z grilla z warzywami

Na początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się, ale w najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy.

Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie tych wszystkich składników może wydawać się nieco szalone, ale zapewniam, że smakuje naprawdę dobrze. Co więcej, każdy z biesiadników może sam zdecydować czy woli kiszonego ogórka „z północy”, czy może raczej coś bardziej „południowego”. Ja zawsze próbuję obu 🙂 Nie zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów.

Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy gdzieś na średnich poziomach rusztu, czas opiekania powinien wynieść ok. 10-12 minut na stronę. Mięso będzie już wówczas w miarę wypieczone, ale nadal soczyste. Możemy zastosować wielokrotnie wspominaną przez nas „metodę na wykałaczkę” – wypływający z nakłutego mięsa krwisty płyn oznacza, że nie jest jeszcze gotowe. Jeśli jednak płyn jest przezroczysty lub przestaje wypływać jakikolwiek, to znaczy że wielkimi krokami zbliżamy się do końca opiekania. Jeśli przekroczymy pół godziny, zacznie robić się „wiór”.

Karkówka jest umiarkowanie chudym mięsem, a marynata zawiera oliwę. Teoretycznie mogłoby to skutkować kapaniem tłuszczu na palenisko, ale zwykle nie jest tak źle. Ja mimo wszystko grilluję karkówkę bez użycia tacki, choć w razie potrzeby można ją zastosować. Wymaga to dodatkowych przynajmniej kilku minut czasu opiekania.




Karkówka z grilla z warzywami

Aromatyczna i soczysta karkówka z grilla – w wydaniu, w którym możemy podać ją zarówno z kiszonym ogórkiem jak i z grillowaną cukinią, bakłażanem i papryką

Składniki (dla 4 osób)

  1. 1 kg chudej karkówki pokrojonej na plastry o grubości ok. 1,5 cm

Marynata

  1. 1 łyżeczka czerwonej papryki
  2. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  3. 1 łyżeczka mielonego kminku
  4. 1 łyżeczka tymianku
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 10 łyżek oliwy
  8. 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy

Grillowane warzywa

  1. 1 średnia cukinia (400g)
  2. 1 średni bakłażan (350g)
  3. 2 średnie kolorowe papryki
  4. 2-3 łyżki oliwy
  5. 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  6. sól
  7. szczypta pieprzu

Inne sugerowane dodatki

  1. kwaszone ogórki, marynowane patisony lub papryka, zielone oliwki
  2. miks sałat z pomidorami i ogórkiem
  3. opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo

Instrukcje

  1. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę możliwie mocno go rozdrabniając. Do dużej misy wlewamy oliwę i dodajemy musztardę oraz pozostałe składniki marynaty: paprykę, kminek, tymianek, sól i czosnek. Dokładnie mieszamy wszystko ze sobą.
  2. Plastry karkówki dokładnie obtaczamy w marynacie ze wszystkich stron. Misę przykrywamy od góry wieczkiem lub folią (spożywczą lub aluminiową) i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. W międzyczasie warto kilka razy przełożyć mięso w innej kolejności i na drugą stronę.
  3. Warzywa przygotowujemy bezpośrednio przed grillowaniem. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłużnie i w poprzek na 4 części. Bakłażana dzielimy w ten sposób na 8 kawałków (patrz zdjęcia), następnie obficie solimy, pozostawiamy na pół godziny i płuczemy w wodzie – zgodnie z naszymi poradami jak przyrządzać bakłażana. Papryki dzielimy wzdłużnie na 3-4 części usuwając przy tym gniazda nasienne.
  4. Warzywa lekko solimy (oprócz bakłażana), posypujemy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 2-3 łyżkami oliwy, najlepiej używając w tym celu specjalnego pędzelka.
  5. Rozgrzewamy dobrze grill z rusztem umieszczonym na średnim poziomie. Karkówkę i warzywa układamy razem na ruszcie i grillujemy po ok. 10-12 minut na stronę zależnie od grubości mięsa i warzyw oraz oczekiwanego stopnia wypieczenia. W razie potrzeby możemy je odwrócić więcej niż raz, aby równomiernie się wypiekły. Stan mięsa sprawdzamy przez nakłucie – gotowe powinno być miękkie i powinno wyciekać z niego odrobinę przezroczystego płynu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: