Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Niedawno przygotowywaliśmy łososia na grillu ogrodowym, dzisiaj zrobimy to samo w warunkach domowych na patelni grillowej. Tak jak pisaliśmy w poprzednim artykule, najważniejsze zasady pozostają takie same: łososia opiekamy przez 7-8 minut mięsem do dołu, a następnie przez taki sam czas przypiekamy go od strony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne.

Od techniki dużo ciekawsze jest jednak to, z czym tego łososia podamy. Gotowany brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy marchewka to jedne z najlepiej pasujących do łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania łososia i warzyw – 15-20 minut. Warto zgrać to w taki sposób, aby wszystko było gotowe w mniej więcej tym samym momencie.

Ziemniaki pieczemy w zupełnie typowy sposób, zgodnie z naszymi wcześniejszymi poradami. Teoretycznie można użyć także frytek. Jednak przygotowanie dobrych frytek to nieco wyższa szkoła jazdy i do tego tematu wrócimy przy innej okazji. Wymaga to więcej uwagi i czynności, aniżeli proste upieczenie ziemniaków. Jeśli chodzi o gotowanie warzyw, dobrze byłoby oczywiście zrobić to na parze. Nie mniej jednak przy tak krótkim czasie gotowania (ok. 10 minut) nie będzie wielkim grzechem zrobić to w niewielkiej ilości wody.

Do łososia, ale także do wszystkich pozostałych składników, doskonale pasuje masło czosnkowo-koperkowe. Teoretycznie można by je pominąć, ale to nie jest dobry pomysł, gdyż całość dużo straci. A łączny, końcowy efekt jest naprawdę niesamowity. Wydawać by się mogło, że składniki nie są jakoś specjalnie wyszukane, a mimo to tak przyrządzony łosoś robi duże wrażenie. I to nie tylko smakiem, bo może też „pochwalić się” atrakcyjnym wyglądem. Gorąco polecam i na co dzień i dla gości – wszyscy będą na pewno zadowoleni.

A czy takiego łososia można przygotować na grillu węglowym na świeżym powietrzu? Oczywiście że tak, jednak z racji tego, że musimy również ugotować warzywa, a pieczenie ziemniaków w grillu węglowym może być kłopotliwe, wymaga to również przyzwoitego kuchennego zaplecza. Nie ma więc problemu, aby zrobić to w ogrodzie, ale na działce czy nad jeziorem – już niekonieczne.




Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Soczysty i aromatyczny łosoś podany z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowo-koperkowym. Rewelacyjne w smaku danie na co dzień i dla wymagających gości.

Składniki

  1. Składniki (dla 2 osób)
  2. 2 filety z łososia po 250g
  3. 150g pokawałkowanego brokuła
  4. 150g pokawałkowanego kalafiora
  5. 1 średnia marchewka (150g)
  6. 3 nieduże ziemniaki (400g)
  7. pieprz
  8. sól
  9. 4-5 łyżek oliwy

Masło ziołowe

  1. 1 płaska łyżka miękkiego masła
  2. 1 łyżeczka siekanego koperku
  3. 1 ząbek czosnku

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania ziemniaków, które wymagają pieczenia przez 30-40 minut. Przygotowujemy je zgodnie z naszym ramowym przepisem na pieczone ziemniaki: obieramy lub oskrobujemy, dzielimy każdy na kilka mniejszych kawałków, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając.
  2. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami – w razie potrzeby w lodówce.
  3. Marchewkę obieramy i kroimy na dość cienkie talarki o grubości kilku milimetrów.
  4. Do niezbyt dużego garnka wlewamy 2 litry wody i wsypujemy ok. 2 łyżeczek soli. Zaczynamy podgrzewać. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej marchewkę i kalafior. Gotujemy pod przykryciem przez 4-5 minut, po czym dodajemy brokuła. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Gotowe warzywa odcedzamy z wody. Jeśli są gotowe wcześniej niż pozostałe składniki, trzymamy je pod przykryciem, aby nie wystygły.
  6. Ząbek czosnku obieramy z łupinki i miażdżymy w prasce dość mocno rozdrabniając. Mieszamy dokładnie z masłem i koperkiem.
  7. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię grillową. Łososia kładziemy mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut. Następnie odwracamy skórą do dołu i smażymy kolejne 7-8 minut. Z gotowego mięsa zdejmujemy ostrożnie skórę. Podajemy od razu z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami oraz masłem ziołowym.

Pokrewne inspiracje

  1. Łosoś z grilla
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: