Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej potrawy, trudno ją jakoś jednoznacznie zakwalifikować. Wynika to z tego, że o ile obiadu z takich placków raczej nie będzie, to w gruncie rzeczy nadają się one jako mniejszego kalibru przekąska na każdą porę dnia. Ja najczęściej jadam je wieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam.




Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników.

Składniki (na 2 porcje)

  1. duża szklanka (300ml) mąki pszennej
  2. pół szklanki (150ml) zimnej wody
  3. 1 duże (L) jajko
  4. 2 lub 3 średniej wielkości, średnio twarde i raczej słodkie jabłka
  5. 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  6. kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie, możemy pominąć jeśli ktoś bardzo liczy kalorie)

Instrukcje

  1. Mąkę, wodę i całe jajko dokładnie mieszamy trzepaczką do jajek na jednolitą masę w dużej misce z płaskim dnem.
  2. Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne.
  3. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze).
  4. Racuchy smażymy na średnio rumiano po 3 minuty z każdej strony. Następnie kładziemy na talerz do góry tą stroną, która była smażona jako ostatnia i od razu posypujemy ją cukrem.

Uwagi

  1. Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy.
  2. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni.
  3. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością, aby nadmiernie nie ściekało z jabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku.
  4. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej.
  5. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać cynamonem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: