Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem

Bardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola.
Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze co najmniej dwa inne walory. Pierwszy z nich to niewątpliwie apetyczny i zachęcający wygląd. Często łączę w kuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone do nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić się również przy nieco poważniejszych okazjach, gdy nie możemy podać na stół tak po prostu czegokolwiek.

Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem

Składniki (dla 2 osób)
- 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego)
- 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi
- 1 lub 2 garście rukoli
- kawior – rodzaj wg upodobań, na zdjęciu jest z łososia.
Instrukcje
- Chleb tostowy opiekamy i pozwalamy mu nieco przestygnąć.
- Ser kroimy w dość cienkie (2-3 mm) plasterki.
- Część rukoli pozostawiamy do dekoracji, a następnie układamy składniki na kromkach w kolejności: rukola, łosoś, ser.
- Na środek kanapek kładziemy dla dekoracji po kilka listków rukoli oraz kawior lub pokrojone na cienkie paski suszone pomidory.
Uwagi
- Alternatywnie zamiast kawioru można też z powodzeniem użyć suszonych pomidorów w oleju.
Pokrewne inspiracje
- Tosty z łososiem, serkiem pleśniowym i rukolą - sk
- Tosty z łososiem, serkiem pleśniowym i rukolą
- Tosty z łososiem, serkiem pleśniowym i rukolą
Komentarze (2)