Łosoś z grilla

Potraw z łososiem jest bardzo wiele – jedne są mniej, inne bardziej złożone. Jeśli jednak chodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika czuje się on zresztą szczególnie dobrze. Łososia możemy grillować w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym, w nadającym się do tego piekarniku, a bardzo często również patelni grillowej. Dzisiaj zajmiemy się konkretnie wersją z węglowego grilla ogrodowego, choć większość uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku to co zjemy zależy od dwóch rzeczy: czy poprawnie przeprowadzimy proces grillowania i z czym podamy naszego łososia.
Mięso łososia jest dość delikatne i niezależnie od użytej techniki nie wymaga długiego opiekania. Co prawda z racji tego, że zwykle dociera co nas w nieco większych kawałkach, a zarazem jest też dość tłuste, nie zrujnujemy go nieumiejętnym grillowaniem tak łatwo jak np. pstrąga. Nie mniej jednak, jeśli będziemy je opiekać zbyt długo, wysuszy się. Często za optymalny czas grillowania łososia uważa się 15 minut – mniej więcej po połowie tego czasu na obie strony, tj. od mięsa i od skóry. Ja również stosuję się do tej reguły i mięso jest zawsze soczyste, ale zarazem wypieczone i lekko rumiane z wierzchu.
Pomimo, że jak wspomniałem, łosoś raczej do chudych ryb nie należy, zwykle nacieram go delikatnie od strony mięsa niewielką ilością oliwy – trochę „na wszelki wypadek”, aby na pewno się nadmiernie nie spiekł na powierzchni i nie przywarł do rusztu, a trochę dla wzbogacenia smaku. Najpierw opiekamy łososia od strony mięsa (tj. mięsem w dół), na średnim poziomie dobrze rozgrzanego grilla. Jest to o tyle ważne, że jeśli szybko nie „zamkniemy” mięsa wysoką temperaturą i zaczniemy podgrzewać je od strony skóry, to nie dość, że zacznie odparowywać wodę (i przesuszać się), to w dodatku wypłynie z niego białko, które wygląda bardzo nieestetycznie. Mięso powinno się lekko zarumienić, ale gdyby działo się to zbyt szybko, zawsze możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Po odwróceniu na stronę skórą do paleniska, dopiekamy ją dość mocno nawet aż do lekkiego zwęglenia (tylko nie przesadźmy!). Skóra jest gruba, a mięso już opieczone od góry, więc w ten sposób nie uciekną nam żadne soki. A mocno spieczoną skórę, która i tak jest niezdatna do jedzenia i nie ma sensu podawać jej na talerz, będziemy mogli na koniec niezwykle łatwo ściągnąć.
Łososia grillujemy zwykle na specjalnym ruszcie do mięsa. Jest on zdecydowanie zbyt delikatny, aby opiekać go bezpośrednio na zasadniczym ruszcie grilla. Zwykle nie są natomiast potrzebne tacki, gdyż łosoś, nawet z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, nie jest aż tak tłusty, aby mogła z niego wytopić się większa ilość tłuszczu i skapywać intensywnie na palenisko.
Proponujemy podanie grillowanego łososia ze znanym Wam już z naszego bloga miksem sałat z pomidorami i ogórkiem oraz opiekanym na grillu pszennym pieczywem. Wspomnianą sałatkę możecie z powodzeniem przygotować w domu nawet do kilku godzin wcześniej (byle bez przesady), a pieczywo opieczecie w kilka chwil. Połączenie grillowanego łososia z wymienionymi dodatkami smakuje doskonale, a przy tym jest banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie takie możemy również podać w bardzo atrakcyjny sposób, nawet jeśli dopuścimy się „zbrodni” użycia plastikowych talerzyków – patrz zdjęcia. Czego w ogóle chcieć więcej?

Łosoś z grilla

Składniki (dla 4 osób)
- 1kg świeżego fileta z łososia w 3-4 kawałkach
- ok. 3 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Do podania
- miks sałat z pomidorami i ogórkiem
- opiekane na grillu pszenne pieczywo
Instrukcje
- Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy solą i pieprzem; czynności te wykonujemy jedynie od strony mięsa. Przyprawiony łosoś powinien przeleżeć 1-2 godziny w przykrytym naczyniu, zasadniczo w warunkach chłodniczych.
- Na kilkanaście minut przed grillowaniem nacieramy łososia niewielką ilością oliwy.
- Umieszczamy łososia w osobnym ruszcie przeznaczonym do grillowania mięsa. Kładziemy na średnim poziomie dobrze rozgrzanego grilla mięsem do dołu. Opiekamy w ten pozycji przez 7-8 minut, aby mięso lekko się zarumieniło. Gdyby jednak działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej.
- Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec.
- Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką i pieczywem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Sprawione mięso
- Opiekamy mięsem w dół, aż się zarumieni
- Skóra powinna spiec sie dość mocno
- Łosoś z grilla
- Łosoś z grilla
Komentarze (4)