Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Niestety, nie znalazłem dla tej przekąski lepszego określenia niż opisowe wymienienie składników. Tytuł wpisu nie wygląda więc najlepiej, ale jest po prostu „prawdziwy”, w tym sensie, że zawiera wszystko co istotne. Swoją drogą mam w swoim „repertuarze” kilka podobnych propozycji – część z nich oparta jest właśnie o tosty, ale część też o „zwykłą” bułkę. Niektóre wymagają do przygotowania również patelni lub piekarnika. Jeśli więc komuś takie smaki odpowiadają, to zapewne skorzysta jeszcze z paru podobnych przepisów, które zamierzam z czasem zamieścić na blogu.
Choć oczywiście każdy może dowolnie modyfikować w zasadzie każdą recepturę, to warto pamiętać, że wszystkie wymienione składniki, jak również sposób porcjowania czy kolejność ich ułożenia na toście, zostały przeze mnie wybrane w sposób w pełni zamierzony i stanowią kompletną i sprawdzoną całość. Użyte składniki oferują połączenie smaków dość łagodnych z bardziej wyrazistymi, jak również są po prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru.
Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie.

Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami

Składniki (dla 2 osób)
- 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki)
- kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki
- kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru)
- 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego
- 1 średni pomidor
- kilkanaście zielonych oliwek
Instrukcje
- Opiekamy tosty i dajemy im chwilę na częściowe przestygnięcie. Na toście układamy szynkę w taki sposób, aby pokryła całą jego powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz po jednym całym lub po połówce plasterka sera.
- Ze środkowej części pomidora wycinamy 4 plasterki o grubości kilku milimetrów. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy łyko. Oliwki dość drobno siekamy.
- Plastry pomidora kładziemy na serze, a następnie posypujemy rozdrobnionymi oliwkami.
Uwagi
- Jeśli chcemy być jeszcze bardziej „włoscy” i lubimy bardzo wyraziste smaki, możemy zamiast świeżego pomidora użyć suszonych pomidorów z oleju.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojony pomidor i oliwki
- Układanie składników - krok 1
- Układanie składników - krok 2
- Układanie składników - krok 3
- Gotowe tosty
Komentarze (1)