Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Dzisiaj będzie coś na słodko-kwaśno. Właściwie, wziąwszy pod uwagę użyte proporcje miodu i musztardy, bardziej nawet słodko niż kwaśno – ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii.
Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”. Nie należy go mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Sos jest o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich.
W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków.
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie to raczej nie więcej niż pół godziny. Stąd też warto je polecić w każdej sytuacji, gdy najdzie nas chęć na słodko-musztardowe smaki.

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Składniki (dla 2 osób)
- 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g)
Marynata
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta białego pieprzu
Do podania
- 150 g makaronu muszelki
- świeży tymianek do smaku i dekoracji
Instrukcje
- W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę) i dodając w międzyczasie przyprawy: tymianek, cząber, paprykę, imbir i sól.
- Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę.
- Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu.
- Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy 200ml słodkiej śmietany, aż zbliży się do punktu wrzenia. Wówczas dodajemy 2 łyżeczki miodu oraz po 2 łyżeczki musztardy francuskiej i Dijon. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprowadzamy całość do wrzenia i bardzo powoli gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, czasami mieszając, aż odparuje ok. 1/3 – 1/2 objętości sosu. W międzyczasie doprawiamy do smaku białym pieprzem.
- Równocześnie gotujemy także makaron muszelki – w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem.
- Kurczaka podajemy od razu z makaronem i sosem. Warto dodatkowo dla smaku i wyglądu posypać potrawę świeżym tymiankiem.
- Kurczak i składniki marynaty
- Marynowanie mięsa
- Mięso najpierw obsmażamy
- Następnie pieczemy przez 30 minut
- Składniki sosu i dodatki
- Przygotowanie sosu
- Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym