Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Dzisiaj będzie coś na słodko-kwaśno. Właściwie, wziąwszy pod uwagę użyte proporcje miodu i musztardy, bardziej nawet słodko niż kwaśno – ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii.

Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”. Nie należy go mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Sos jest o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich.

W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków.

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie to raczej nie więcej niż pół godziny. Stąd też warto je polecić w każdej sytuacji, gdy najdzie nas chęć na słodko-musztardowe smaki.




Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Łatwe do przygotowania nawet dla początkujących udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g)

Marynata

  1. 4 łyżki płynnego miodu
  2. 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  3. 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  4. 2 łyżki oliwy
  5. 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  6. 1 łyżeczka tymianku
  7. 1 łyżeczka cząbru
  8. 1 łyżeczka mielonego imbiru
  9. 1 łyżeczka soli

Sos

  1. 200 ml słodkiej śmietany 30%
  2. 2 łyżeczki miodu
  3. 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  4. 2 łyżeczki musztardy Dijon
  5. szczypta białego pieprzu

Do podania

  1. 150 g makaronu muszelki
  2. świeży tymianek do smaku i dekoracji

Instrukcje

  1. W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę) i dodając w międzyczasie przyprawy: tymianek, cząber, paprykę, imbir i sól.
  2. Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie. Mięso płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę.
  4. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu.
  5. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy 200ml słodkiej śmietany, aż zbliży się do punktu wrzenia. Wówczas dodajemy 2 łyżeczki miodu oraz po 2 łyżeczki musztardy francuskiej i Dijon. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprowadzamy całość do wrzenia i bardzo powoli gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, czasami mieszając, aż odparuje ok. 1/3 – 1/2 objętości sosu. W międzyczasie doprawiamy do smaku białym pieprzem.
  7. Równocześnie gotujemy także makaron muszelki – w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem.
  8. Kurczaka podajemy od razu z makaronem i sosem. Warto dodatkowo dla smaku i wyglądu posypać potrawę świeżym tymiankiem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: