Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym

W tej potrawie pierwsze skrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż są zresztą tylko uzupełnieniem neutralnych z tego punktu widzenia kurczaka, ziemniaków i nawet nieco słodkiej czerwonej cebuli. Zwłaszcza ta ostatnia jest o tyle ciekawym składnikiem, że nadaje się zarówno do potraw na lekko słodko, jak i do tych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego, głębokiego koloru.
O ile jednak lekkie zakwaszenie potrawy np. sokiem z cytryny i wzmocnienie tego efektu wytrawnym winem występowało już w naszych przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe.
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Nie jest trudna, ani czasochłonna w przygotowaniu, więc nada się choćby na „zwykły” obiad. Jednak ze względu na swoją niebanalność i atrakcyjny wygląd przepis idealnie pasuje również np. do naszej kategorii „kolacja we dwoje”.

Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym

Składniki (dla 2 osób)
- 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda)
- 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie
- 2 średnie czerwone cebula
- 150ml bulionu (może być z kostki)
- 100ml (pół)wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
Do podania
- pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje
- Piersi z kurczaka nacieramy 1 płaską łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebulę obieramy, kroimy wzdłużnie w „ósemki” i skrapiamy 2-3 łyżkami soku z cytryny, aby nabrała pełniejszego koloru.
- Na głębszej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Obsmażamy piersi z kurczaka ze wszystkich stron na złoto przez 5-6 minut. Wyjmujemy tymczasowo z patelni.
- Pokrojoną cebulę wkładamy na patelnię i na tym samym tłuszczu co kurczaka smażymy 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje.
- Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy pod przykryciem powoli przez 15 minut, czasami wstrząsając zawartością. Możemy 1 lub 2 razy odwrócić mięso.
- Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty.
- Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Sprawione mięso i pokrojona cebula
- Najpierw podsmażamy kurczaka
- Następnie szklimy cebulę
- Wreszcie dusimy razem, z dodatkiem bulionu
- Na koniec dodajemy do sosu karczochy i masło
- Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym