Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka

Sposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka naprawdę nie robię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami. W tym sensie stanowi więc ono połączenie trzech różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie go do pieczenia jest kwestią minut, zaś potem wystarczy zajrzeć do niego może ze 2, 3 razy. Podobnież przygotowanie marchewki do duszenia czy ziemniaków do pieczenia nie jest szczególnie czasochłonne.

W tym daniu „wraca” również szałwia, tym razem w postaci suszonej i startej. Kiedyś publikowaliśmy już kilka przepisów z szałwią świeżą, jednak mamy też w zanadrzu sporo dań z drobiu, w których stosujemy suszoną. Na pewno te przepisy się na blogu pojawią, więc póki co wybierzcie się do apteki lub sklepu zielarskiego – bo w Polsce praktycznie tylko tam dostaniecie suszoną szałwię – i zróbcie jej mały zapas.




Pieczony udziec z indyka

Upieczone w aromatycznych ziołach mięso z indyka podane z intensywnie czerwoną marchewką i upieczonymi na złoto ziemniakami. Proste, świetnie wyglądające i rewelacyjne w smaku.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 1 dość duży udziec z indyka (800-900g) lub dwa małe
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  4. 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
  5. 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
  6. 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  7. 2 łyżki oleju rzepakowego

Instrukcje

  1. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy przynajmniej na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami, w razie potrzeby przykrywając i wkładając do lodówki.
  2. Olej rzepakowy oraz odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. Wkładamy do niej mięso skórą do góry i przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru.
  4. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi ziemniakami, duszoną marchewką oraz sosem z pieczenia.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: