Pieczony udziec z indyka

Sposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka naprawdę nie robię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami. W tym sensie stanowi więc ono połączenie trzech różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie go do pieczenia jest kwestią minut, zaś potem wystarczy zajrzeć do niego może ze 2, 3 razy. Podobnież przygotowanie marchewki do duszenia czy ziemniaków do pieczenia nie jest szczególnie czasochłonne.
W tym daniu „wraca” również szałwia, tym razem w postaci suszonej i startej. Kiedyś publikowaliśmy już kilka przepisów z szałwią świeżą, jednak mamy też w zanadrzu sporo dań z drobiu, w których stosujemy suszoną. Na pewno te przepisy się na blogu pojawią, więc póki co wybierzcie się do apteki lub sklepu zielarskiego – bo w Polsce praktycznie tylko tam dostaniecie suszoną szałwię – i zróbcie jej mały zapas.

Pieczony udziec z indyka

Składniki (dla 2 osób)
- 1 dość duży udziec z indyka (800-900g) lub dwa małe
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcje
- Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy przynajmniej na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami, w razie potrzeby przykrywając i wkładając do lodówki.
- Olej rzepakowy oraz odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. Wkładamy do niej mięso skórą do góry i przykrywamy – pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru.
- Podajemy na gorąco razem z pieczonymi ziemniakami, duszoną marchewką oraz sosem z pieczenia.
- Składniki wyjściowe
- Przyprawione mięso z indyka
- Mięso pieczemy przez około 2 godziny
- Upieczony udziec z indyka
- Pieczony udziec z indyka