Klopsy wołowe

Różnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. Tym jednak razem zaproponujemy klopsy wołowe nawiązujące bardziej do tradycji kulinarnych południowo-wschodniej Europy oraz Azji Mniejszej. Chociaż więc podamy je w dość dobrze znany nam sposób, to dajmy się zaskoczyć ich oryginalnym smakiem!

Klopsy wołowe
2015-04-20 13:03:26

Proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku klopsy wołowe nawiązujące do tradycji kulinarnych południowo-wschodniej Europy i Azji Mniejszej.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 600g mielonej wołowiny
- 3-4 średnie kiszone ogórki
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- sól (ok. 1,5 łyżeczki)
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 duże (L) jajko
- 4 łyżki oliwy
Instrukcje
- Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko.
- Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma.
- Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso.
- Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg), najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie i odwracamy klopsy na drugą stronę.
- W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki; dzielimy je na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą.
- Upieczone klopsy podajemy na gorąco z surówką z cebuli i ogórków oraz ewentualnie innymi ulubionymi dodatkami.
Uwagi
- Jeżeli surówkę z ogórków i czerwonej cebuli podlejemy kilkoma łyżkami kwaśnego soku z ogórków i dokładnie wymieszamy, cebula nabierze ładniejszego, pełniejszego koloru.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Urobiona masa mięsna
- Uformowane klopsy
- Klopsy najpierw obsmażamy...
- ...a następnie zapiekamy
- Surówka z czerwonej cebuli i ogórków
- Klopsy wołowe