Perliczka w warzywach i śmietanie

To już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu, najlepiej drobiowego.

Perliczka w warzywach i śmietanie
2015-04-10 23:28:13

Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg)
- 2 średnie cebule
- 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”)
- 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego)
- 100ml (pół)wytrawnego białego wina
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 łodyżki natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy
- słodka śmietana 18%
Do podania
- puree z ziemniaków
Instrukcje
- Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Z łodyg selera usuwamy liście i zdrewniałe końców u podstawy, następnie rozcinamy wzdłuż na dwie części, a te dzielimy na kilkucentymetrowe słupki. Jeśli używamy zwykłej marchewki, obieramy ją i kroimy na kawałki podobne do selera.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Perliczkę obsmażamy ze wszystkich stron przez kilka minut do zarumienienia.
- Wyjmujemy perliczkę z patelni i na tę samą oliwę kładziemy warzywa. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, po czym zalewamy winem i dodajemy połowę soli. Podgrzewamy dość intensywnie, od czasu do czasu mieszając, aż wino całkowicie odparuje, tudzież zostanie wchłonięte przez warzywa.
- Do brytfanny wkładamy perliczkę. Obok na dnie brytfanny umieszczamy najpierw liście laurowe i natkę pietruszki, a następnie warzywa z patelni, które zalewamy bulionem. Pozostałą solą posypujemy mięso, a wszystkie składniki – tymiankiem i majerankiem.
- Perliczkę i warzywa dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zwykle przez 60 minut.
- Puree z ziemniaków przygotowujemy w ten sposób, że ugotowane do miękkości ziemniaki (500g ) ubijamy z dodatkiem 1 dużej łyżki masła oraz 2-3 łyżek śmietany.
- Część lub całość wywaru, w którym dusiła się perliczka z warzywami odlewamy i dokładnie mieszamy ze śmietaną – ok. 3 łyżek na 1 chochlę wywaru. Perliczkę podajemy z warzywami, puree oraz sosem.
Uwagi
- Jeżeli mimo wszystko potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu z kostki rosołowej, będzie on prawdopodobnie bardziej słony niż ugotowany samodzielnie. Jeśli faktycznie tak będzie, solimy jedynie mięso, ale już nie zalewane bulionem warzywa.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Perliczkę najpierw obsmażamy
- Warzywa podsmażamy z dodatkiem wina
- Perliczka w warzywach gotowa do duszenia
- Uduszona perliczka z warzywami
- Perliczka w warzywach i śmietanie