Jajka faszerowane z majonezem i łososiem

Jako entuzjasta jajek, wędzonego łososia i domowego majonezu, staram się eksploatować te klimaty na różne sposoby. Jednym z nich były tosty z łososiem, jajkiem i majonezem. Tym razem jednak nie będzie tostów, ani nawet kawioru, choć i ten ostatni byłby tu jak najbardziej na miejscu. Prezentujemy natomiast prostą w wykonaniu i atrakcyjną wizualnie przystawkę, którą nie tylko ucieszymy podniebienia własne i gości, ale też dodatkowo udekorujemy stół. Choć wszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji.

Jajka faszerowane z majonezem i łososiem
2015-04-03 13:25:59

Prosta i efektowna przystawka na zimno dla miłośników jajek, majonezu i łososia.
Drukuj
Składniki
- 6 dużych (L) jajek
- wędzony łosoś w plastrach (ok. 60-80g)
- 15 łyżeczek majonezu
- 1-2 gałązki koperku
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut) w mocno osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i chłodzimy.
- Jajka na twardo kroimy wzdłużnie na 2 części każde. Wyjmujemy z nich żółtka, pozostawiając połówki białek. Żółtka dokładnie rozdrabniamy i mieszamy z majonezem na gładką masę.
- Masę z żółtek i majonezu umieszczamy we wgłębieniach białek, najlepiej używając strzykawki do kremów. Na szczycie umieszczamy następnie kawałki plastrów łososia oraz koperek.
Uwagi
- Obok lub zamiast wędzonego łososia można użyć również kawioru - zarówno czarnego jak i czerwonego.
Pokrewne inspiracje
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Masa z żółtek i majonezu
- Jajka faszerowane z majonezem i łososiem
Komentarze (1)