Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym

Cannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków” w tym zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki.
To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania nadzienia i sosu, a potem wypełnieniu cannelloni farszem. Poza tym przez większość czasu potrawa praktycznie „robi się sama”. Przy minimalnym wysiłku można również podać ją w miły dla oka sposób – najbardziej naturalną dekoracją dla niej, zarówno w sensie smakowym, jak i kolorystycznym, będzie świeża bazylia. Na pewno będzie to wówczas dobra propozycja na „kolację we dwoje”.
Cannelloni to lubiana forma makaronu, ale wiąże się z nią pewnego rodzaju kontrowersja. Różne są bowiem szkoły na to, czy rurki przed wypełnieniem farszem należy częściowo obgotować. Różnie mówią o tym zarówno kucharze, jak i sami producenci makaronu. Na opakowaniach często można spotkać informację, że nie jest potrzebne wstępne gotowanie. Ja jednak uważam, że to wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Jeżeli farsz i użyty sos zawierają względnie dużo wody (ewentualnie również tłuszczu), to możemy ewentualnie uniknąć wstępnego obgotowania cannelloni. Jeśli jednak tak jak w przepisie poniżej sos i farsz są względnie „suche”, należy jednak obgotować makaron przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać.

Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym

Składniki (dla 2 osób)
- 350g mielonej wołowiny
- 150g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki)
- 1 nieduża cebula (120g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- ok. 10 suchych rurek cannelloni
- sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec
Instrukcje
- Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając.
- Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut czasami mieszając.
- W międzyczasie obgotowujemy cannelloni – nawet jeśli wg producenta nie jest to konieczne – przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy, czasami mieszając, uważając jednak, by nie stało się zbyt miękkie.
- Przestudzone cannelloni wypełniamy starannie farszem i układamy w możliwie dobrze dopasowanej kształtem brytfance (naczyniu żaroodpornym), której dno i boki smarujemy łyżką masła.
- Zawartość brytfanki dokładnie przykrywamy przygotowanym zawczasu sosem pomidorowym. Samo naczynie przykrywamy folią aluminiową lub wieczkiem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i posiekana wołowina
- Zaczynamy od posmażenia warzyw...
- ...do których dodajemy wołowinę i całość dusimy
- W międzyczasie obgotowujemy cannelloni
- Nadziany makaron układamy w brytfance...
- ...po czym dokładnie przykrywamy sosem pomidorowym
- Zapiekamy przez ok. 45 minut
- Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym
Komentarze (1)