Zupy

Zupy to wbrew pozorom dość zróżnicowana kategoria dań, a chyba jedyną naprawdę wspólną cechą jest to, że wszystkie mają mniej lub bardziej płynną postać. Wiele uchodzi również za łatwe i szybkie w przygotowaniu, z raczej prostych składników, zwykle są to też dania jednogarnkowe. Jednak powyższe twierdzenia nie zawsze są prawdziwe i niektóre zupy wymagają zarówno sporo pracy jak i niekoniecznie banalnych składników. Poniżej prezentujemy bardzo zróżnicowany wachlarz zup, od tych najprostszych aż po małe dzieła sztuki kulinarnej.

Żurek

Żurek

Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość p...
Flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki z żołądków drobiowych

Są ludzie, którzy na wszelkiego rodzaju podroby i tym podobne wynalazki – żołądki, serca, wątróbki, ozory, nerki, itd – nie mogą nawet za bardzo patrzeć. Są też...
Rosół

Rosół

Ponieważ zwykle przygotowuję rosół z kury, więc na niej bazuje poniższy przepis. Jednak technicznie rzecz biorąc rosół z wołowiny, gęsi czy perliczki gotuje się...
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołk...