Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
Pieczarki to jeden z najpopularniejszych składników naszej kuchni. Uprawiane na skalę przemysłową i dostępne w każdym sklepie sprzedającym warzywa występują w niezliczonych potrawach. Jedną z najczęstszych metod ich obróbki jest duszenie na maśle lub oliwie – i to zarówno kiedy mają być tylko jednym z licznych komponentów jakiegoś dania, jak również w przypadkach, gdy mają zostać podane jako bardziej samodzielny kulinarny byt. W ten sposób przygotujemy je również wg przepisu poniżej, dodając jeszcze jednak chili, czosnek i zieloną pietruszkę. Jako że pieczarki mają dość łagodny smak, wymagają niemal zawsze dodatku bardziej wyrazistych przypraw, w tym również osolenia.
Pieczarki są uniwersalnym składnikiem same w sobie, ale uniwersalne są również przygotowane w konkretnej formie opisanej poniżej. Podane z pieczywem okazują się całkiem sytą, bezmięsną potrawą, która w przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Mogą być jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania.
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
Składniki (dla 2 osób)
- 500g pieczarek
- 1 średnia papryczka chili
- 2-3 łyżki cytryny
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Instrukcje
- Pieczarki dokładnie płuczemy. Duże grzyby dzielimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno ją kroimy. Z pietruszki usuwamy najgrubsze łodygi, siekamy średnio drobno.
- W rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając.
- Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy.
- Dusimy dość powoli przez ok. 20 minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty.
- Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika.