Korzenna kaczka z modrą kapustą

Korzenna kaczka z modrą kapustą

Swego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą. Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie.

Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw, a następnie poddajemy czemuś z pogranicza pieczenia i konfitacji. Jakkolwiek bowiem dość wysoka temperatura jest typowa dla pieczenia, to jednak szczelnie zawinięte w folii aluminiowej filety z kaczki znajdują się w dużej ilości własnego tłuszczu. W efekcie mięso, które trafia na stół jest niezwykle delikatne. Z racji takiej a nie innej techniki przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian.

Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa.




Korzenna kaczka z modrą kapustą

Niezwykle delikatna pieczona kaczka o korzennym aromacie z duszoną modrą kapustą. Tę ostatnią można przygotować w taki sam sposób również do innych dań.

Składniki

Kaczka (dla 4 osób)

  1. 4 piersi z kaczki (po 250-300g)
  2. 1 łyżeczka imbiru
  3. szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu
  4. 2 łyżeczki mielonego kminku
  5. 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 2 czubate łyżeczki brązowego cukru
  8. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  9. 2 łyżki sosu sojowego
  10. 2 łyżki oleju

Kapusta

  1. 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści)
  2. 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko
  3. 125ml (pół)wytrawnego wina
  4. 2 łyżki octu
  5. 1 łyżeczka mielonego kminku
  6. 5 goździków
  7. sól (ok. 2 łyżeczki)
  8. cukier (ok. 2 łyżeczki)
  9. 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  10. 2-3 łyżki kaczego smalcu*

Instrukcje

  1. Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dość małych oczkach**. Goździki rozcieramy w moździerzu.
  3. Na dużej głębokiej patelni na dość silnym ogniu dobrze rozgrzewamy smalec. Wrzucamy kapustę i smażymy przez 6-8 minut, dość często mieszając (nie zarumieniamy!).
  4. Dolewamy ocet i wino, gotujemy przez krótką chwilę. Dodajemy przyprawy – goździki i kminek – oraz jabłko i dokładnie wszystko mieszamy. Przestawiamy na mały ogień i dusimy powoli pod przykryciem do miękkości kapusty (ok. 60 minut). W międzyczasie dolewamy co jakiś czas nieco wody, dosypujemy sól i cukier do smaku. Pod koniec możemy dodać jeszcze trochę więcej octu.
  5. Równolegle z kapustą dokańczamy zamarynowaną kaczkę. Każdy filet owijamy osobno folią aluminiową – skórą do góry, dość ściśle i przede wszystkim szczelnie. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości – sprawdzając wykałaczką, zwykle ok. 70 minut, ale nie przeciągamy tego czasu więcej niż potrzeba. Na kilka minut przed końcem otwieramy folię, polewamy kawałki mięsa sosem z pieczenia i pozostawiamy w ten sposób, aby skórka nabrała pełniejszej barwy.

Uwagi

  1. *) W braku kaczego smalcu do przygotowania kapusty możemy użyć po prostu równoważnej ilości oleju rzepakowego, ale to jednak trochę zmieni jej smak.
  2. **) Jabłko przygotowujemy bezpośrednio przed użyciem.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: