Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

Tofu, czyli „sojowy twaróg”, wywodzi się z Chin, ale popularny jest w całej Azji wschodniej i południowo-wschodniej. A w dobie globalizacji znany również na całym świecie i ceniony współcześnie m.in. przez wegan i wegetarian jako bogate źródło białka roślinnego. Z tego ostatniego powodu warto zresztą włączyć go do swojej diety nawet jeśli jest się zdeklarowanym mięsożercą.

Tofu to jednak tylko niewielka część dzisiejszej „układanki” – złożonej przede wszystkim z duuużej porcji rozmaitych kolorowych warzyw. Potrawa wg poniższego przepisu jest łatwa do wykonania, z nieszczególnie wyszukanych, a więc łatwych od zdobycia składników, a przy tym atrakcyjna z wyglądu i niewątpliwie bardzo zdrowa. Cechuje się również oryginalnym smakiem, który powinien przypaść do gustu nie tylko entuzjastom kuchni azjatyckich.




Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

Kolorowe warzywa z tofu i makaronem ryżowym - oryginalne w smaku, zachęcające atrakcyjnym wyglądem, zdrowe i łatwe do przyrządzenia.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 2 średnie marchewki (250g)
  2. 1/2 średniej żółtej papryki (125g)
  3. 1/2 średniej zielonej papryki (125g)
  4. 150g rzepy lub kalarepy
  5. 100g pora (dolna i środkowa część)
  6. 15g suszonych grzybów mun
  7. 100g pędów bambusa
  8. 100g kiełków fasoli mung
  9. średnia 1 papryczka chili
  10. kawałek świeżego korzenia imbiru
  11. 1 ząbek czosnku
  12. 75ml słodkiego sosu chili
  13. 150g tofu w kostce
  14. 150g makaronu ryżowego (wstążki)
  15. kilka łyżek oliwy

Instrukcje

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (3-4mm) i długie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłużnie na również względnie cienkie paski (7-8mm). Rzepę lub kalarepę obieramy i kroimy w niedużą kostkę (ok. 1cm).
  2. Pora kroimy w niezbyt szerokie talarki, a tofu na ok. 1 cm kostkę. Z papryczki chili usuwamy nasiona, a imbir i czosnek obieramy z łupinek. Czosnek i chili drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paski. Grzyby mun cienko kroimy w paski (o ile nie są już pokrojone) i namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut.
  3. W woku na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, chili oraz imbir i często mieszając smażymy ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat.
  4. Dodajemy marchewkę, paprykę i rzepę (kalarepę), smażymy intensywnie jeszcze przez ok. 1 minutę nadal często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego, dolewamy do warzyw odrobinę wody i smażymy/dusimy przez 5 minut bez przykrycia, czasami mieszając.
  5. Dodajemy pędy bambusa, kiełki fasoli, odsączone z wody grzyby mun, pora oraz tofu. Mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i dusimy kolejne 6-8 minut – warzywa powinny pozostać al dente.
  6. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zwykle przez kilkuminutowe parzenie lub powolne gotowanie w wodzie (patrz instrukcja producenta), uważając jednak, aby się nie rozgotował. Gotowy makaron po odsączeniu kroimy na krótsze odcinki i dodajemy stopniowo do warzyw z tofu, wraz z odrobiną oliwy. Jednocześnie dodajemy słodki sos chili i wszystko dokładnie mieszamy.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: