Udka z kurczaka w sosie oliwkowym

Udka z kurczaka w sosie oliwkowym

Zdarzyło mi się usłyszeć odnośnie tej potrawy zastrzeżenia w kwestii jej wyglądu. Właściwie sam mam co do tego pewne wątpliwości, choć szczodry dodatek grubo siekanych pistacji przynajmniej częściowo ratuje sytuację. Możemy jednak umówić się, że niekoniecznie jest to najbardziej atrakcyjne wizualnie danie prezentowane na tym blogu, zwłaszcza w porównaniu z kilkoma ostatnimi publikacjami. Ale powiem teraz rzecz najważniejszą – jakkolwiek by ta potrawa nie wyglądała, jej smak nadrabia z nawiązką wszelkie inne niedociągnięcia 🙂

To jeden z moich „klasyków” – dań które przyrządzam od lat i do których bardzo chętnie wracam. Nie jest ono skomplikowane pod żadnym względem, choć warto pamiętać, że wykazuje się dużą wrażliwością na zmiany proporcji ziół i przypraw. Np. łatwo je nadmiernie „zakwasić” dając za dużo soku z cytryny, choć oczywiście każdy może go dolać ile lubi. Wiem wszakże z doświadczenia, że przynajmniej w tych proporcjach, które proponuję poniżej, naprawdę można zrobić tą potrawą wrażenie – nawet jeśli nie wizualnie, to na pewno smakowo.




Udka z kurczaka w sosie oliwkowym

Udka z kurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg)
  2. 250g zielonych oliwek
  3. 1 łyżka tymianku
  4. 1 łyżka bazylii
  5. 1 łyżka oregano
  6. 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  7. 1,5 łyżeczki soli
  8. 1 łyżka soku z cytryny
  9. 6 łyżek oliwy

Do podania

  1. 150g solonych orzeszków pistacjowych
  2. 250g ryżu

Instrukcje

  1. Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Osączone z zalewy oliwki albo dość grubo siekamy ręcznie, albo ostrożnie tniemy w blenderze – na niewielkich obrotach, pulsacyjnie, kilka razy mieszając. Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast nie możemy dopuścić, aby powstała z nich pulpa.
  3. W dużej misce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, zioła, mieloną paprykę i sól. Następnie dodajemy posiekane oliwki i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  4. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w masie oliwkowej i układamy na dużej patelni. Ewentualny nadmiar masy również wkładamy na patelnię.
  5. Dusimy powoli na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem przez ok. 75 minut, co pewien czas poruszając zawartością naczynia i odwracając mięso na drugą stronę. Finalnie powinniśmy otrzymać gęsty sos oliwkowo-ziołowy z minimalną ilością płynu – dlatego jeśli stwierdzimy pod koniec duszenia nadmiar wody, należy zdjąć pokrywę z patelni, aby sos się zredukował.
  6. W międzyczasie obieramy z łupinek pistacje i dość grubo je siekamy.
  7. Kurczaka podajemy z gotowanym ryżem i sosem oliwkowym, szczodrze posypując pistacjami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: