Szynka w galarecie ze szparagami

Szynka w galarecie ze szparagami

Szynka w galarecie to jedna z popularniejszych zimnych przystawek. Jednocześnie uchodzi za coś nieco bardziej, powiedzmy, wyrafinowanego, choć raczej łatwego do zrobienia. W zasadzie należy się z tym zgodzić, ale pod pewnym warunkiem – składniki obowiązkowo muszą być dobrej jakości. W pierwszej kolejności dotyczy to galarety oraz samej szynki. Zbrodnią jest rozpuszczenie w wodzie kostki bulionowej i dodanie żelatyny – tu po prostu musimy użyć własnego czy to bulionu, czy nawet rosołu – często wołowego, choć niekoniecznie. Szynka z kolei musi być faktycznie szynką, a nie tylko jej marną imitacją. Jeśli te warunki zostaną spełnione, mamy bardzo dobry punkt wyjścia. Dalej pozostaje wybór składników, które umieścimy wewnątrz szynkowych roladek – bo tak zwykle się tę potrawę przygotowuje. Najczęściej na liście składników jest jajko, a do innych popularnych należą szparagi oraz papryka. Tak też jest w przepisie poniżej.

Ja osobiście należę do wielkich zwolenników szynki w galarecie i osób traktujących ją jako coś więcej niż przystawkę. Dla mnie to prostu danie na przekąskę o różnych porach dnia (i nocy 🙂 ) Do szynki w galarecie, a już na pewno w wersji poniżej, doskonale przy tym pasuje majonez. Oczywiście nie byle jaki, więc wprost polecamy ten z naszego przepisu. Co tu dużo mówić – palce lizać!

Na koniec jeszcze kilka praktycznych wskazówek. Zauważcie, że w naszym przepisie roladki z szynki zawiązujemy szczypiorkem (nie mylić ze szczypiorem!). To element dekoracyjny, ale ma też bardzo praktyczną funkcję – zapobiega rozwijaniu się szynki, gdy zostanie zanurzona we wciąż płynnej galarecie. Również dość ścisłe ułożenie roladek zapobiega ich wypływaniu do góry. Nie mniej jednak galareta, którą zalewamy szynkę powinna być już choć trochę zgęstniała – mieć konsystencję zimnego oleju, tudzież lakieru do paznokci. To bowiem ogranicza wymienione negatywne zjawiska. Idealnie jest jeśli galareta wykazuje nawet dalej idące objawy ścinania się, bylebyśmy nie przesadzili – musi być nadal na tyle płynna, aby bez problemu wypełnić wszystkie wolne przestrzenie między szynką oraz wewnątrz niej.




Szynka w galarecie ze szparagami

Szynka w galarecie ze szparagami i papryką to atrakcyjna z wyglądu i bardzo smaczna przystawka. Podana z dobrym majonezem będzie hitem każdego przyjęcia.

Składniki (na 16 roladek)

  1. 16 lub 8 (zależnie do wielkości) plastrów dobrej szynki, może być konserwowa
  2. 4 duże jajka
  3. 16 niezbyt długich szparagów w zalewie – lub 8 dużych
  4. 1 mała czerwona papryka
  5. pęczek szczypiorku
  6. 1 litr klarownego bulionu wołowego lub rosołu
  7. odpowiednia do objętości płynu ilość żelatyny – wg zaleceń producenta

Do podania

  1. majonez

Instrukcje

  1. Jajka gotujemy na twardo (6-8 minut), obieramy i kroimy wzdłużnie na 4 części każde. Paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, następnie tniemy na cienkie paski o szerokości ok. 3-4mm i długości nieco większej niż długość ćwiartek jaj. Szparagi osączamy z zalewy. Jeśli są krótkie, jedynie docinamy je, aby były nieco dłuższe niż ćwiartki jaj. Jeśli są duże – najpierw przecinamy je na pół.
  2. Jajka, szparagi i paprykę rozkładamy na plastrach szynki (w razie potrzeby szynkę przycinamy), a następnie szczelnie zawijamy – patrz zdjęcia. Plastry szynki powinny być niezbyt grube, ale jednocześnie na tyle długie, aby co najmniej dwukrotnie owinąć zawartość.
  3. Zwinięte roladki związujemy źdźbłami szczypiorku i układamy w płaskiej salaterce. Poszczególne roladki powinny przylegać w miarę ściśle do siebie i ścianek naczynia, zazębiając się między sobą.
  4. Galaretkę przygotowujemy stosownie do zaleceń producenta żelatyny, zwykle przez dokładne wymieszanie podgrzanego, ale nie gotującego się, rosołu lub bulionu z żelatyną. Gdy wlewamy go do salaterki, powinien być już lekko stężały – o konsystencji zimnego oleju roślinnego lub lakieru do paznokci.
  5. Roladki dokładnie zalewamy płynem pozostawiając 10-15mm rezerwy między nimi a powierzchnią. Naczynie umieszczamy w lodówce i czekamy do stężenia galaretki.

Pokrewne inspiracje

  1. Wędzony kurczak w galarecie
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: