Szaszłyki z polędwicy i boczku

Szaszłyki z polędwicy i boczku

Szaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku.

Szaszłyki w tym wydaniu zazwyczaj podaję z gotowanym białym ryżem, ale niektórzy z Was mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą. To wartościowe odżywczo ziarno z pewnością warto włączyć do naszej diety. Nawiasem mówiąc, w handlu można spotkać zmieszane ze sobą ryż i soczewicę, które zwykle gotujemy wówczas w jednym woreczku.

Tradycyjnie szaszłyki były przyrządzane nad otwartym ogniem, dzisiaj są zwykle po prostu pieczone w piekarniku lub, co bardziej tradycyjne, grillowane. Z tego ostatniego powodu wielu osobom mogą kojarzyć się głównie z sezonem letnim, ale można je przyrządzać nie tylko na grillu węglowym, lecz również w domu na elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grilla. Prawdę powiedziawszy, można je przyrządzić od początku do końca nawet na patelni grillowej, aczkolwiek może to być nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy.

Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów, z których je obsmażyłem), a potem zmniejszyć temperaturę np. podnosząc grill na wyższy poziom lub po prostu „skręcając” gałkę urządzenia elektrycznego.




Szaszłyki z polędwicy i boczku

Jeden z najlepszych przepisów na szaszłyki, z dość prostych, ale niekoniecznie banalnych składników. Można je zarówno tradycyjnie grillować jak i piec przez cały rok. Najlepiej smakują z białym ryżem.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 300g polędwicy wieprzowej
  2. 200-250g parzonego wędzonego średnio przerośniętego boczku oczyszczonego ze skóry, kości i chrząstek
  3. 1 duża czerwona papryka (300g)
  4. 1 dość duża cebula (200g)
  5. garść zielonych oliwek
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 łyżeczka tymianku
  8. 1 łyżeczka oregano
  9. 1 łyżeczka bazylii
  10. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  11. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  12. 4 łyżki oliwy
  13. 200g ryżu, albo 125g ryżu + 100g zielonej soczewicy

Instrukcje

  1. Z polędwicy usuwamy ewentualne łykowate części i kroimy na 12 możliwie równych kawałków. Na tyle samo równych kawałków kroimy boczek.
  2. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części.
  3. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki.
  4. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie i równomiernie oliwą, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka do tłuszczu. Następnie posypujemy je ze wszystkich stron mieszanką ziół, papryki i soli.
  5. Szaszłyki podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej) po 1 minucie na każdą z 4 stron. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut. W trakcie pieczenia warto raz odwrócić szaszłyki na drugą stronę.
  6. W międzyczasie gotujemy ryż i ewentualnie również soczewicę. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie w ilości ok. 300 ml, pod przykryciem przez ok. 12 minut. Powinna ona w tym czasie wchłonąć całą wodę i pozostać lekko al dente, ale już nie sucha, ani twarda. W razie potrzeby można dolać wody. Ugotowany ryż i soczewicę mieszamy ze sobą i podajemy z szaszłykami.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: