Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem

Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem

Niedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę. Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej temperaturze. Przepis poniżej wywodzi się z południa naszego kraju, konkretnie z rejonów górskich. Oryginalnie potrawa taka przygotowywana była nad ogniskiem w żeliwnych, szczelnie zamykanych naczyniach. Oczywiście to co widać poniżej to jej adaptacja do warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach.

Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest żadną miarą trudne, aczkolwiek pokrojenie sporej ilości składników może wymagać chwili czasu. Ze względu na jej specyfikę trudno bowiem przygotować małą porcję. Dolną granicą rozsądku są ok. 2 kg składników, które starczą dla 4, a nawet 6 osób. Na szczęście jest to jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych.

Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość że suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego zapiekania. Zwłaszcza to ostatnie niekoniecznie będzie miało dobry wpływ na ich wartość żywieniową.

Zapiekankę przygotowujemy w wysokiej temperaturze – 200 stopni w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 1,5 godziny. Dlatego warto zwrócić uwagę na staranne wyłożenie brytfanny luźnymi liśćmi kapusty oraz szczelne przykrycie nimi pozostałych składników również od góry. Jest to konieczne, abyśmy niczego nie przypalili. Naczynie musi być przykryte i to bardzo szczelnie. Dlatego polecamy raczej staranne (!) owinięcie go od góry folią aluminiową, aniżeli użycie pokrywki. Rozwiązanie z folią, o ile wykonane uważnie, jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku.

Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem.




Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem

Prosta w przygotowaniu i z niewyszukanych składników, a jednak doskonale smakująca kapusta zapiekana z ziemniakami i wędzonym boczkiem.

Składniki (4-6 porcji)

  1. 750g główki możliwie młodej kapusty + kilka dużych luźnych liści
  2. 1kg niedużych ziemniaków
  3. 2 średnie cebule (250g)
  4. 300g średnio przerośniętego wędzonego boczku
  5. 150g dobrej kiełbasy wieprzowej (np. mało przesuszonej jałowcowej)
  6. pęczek natki pietruszki
  7. 2 łyżeczki soli
  8. 1 płaska łyżeczka pieprzu
  9. kilka łyżek oleju rzepakowego

Do podania

  1. maślanka lub zsiadłe mleko
  2. czerwony barszcz

Instrukcje

  1. Z główki kapusty usuwamy zdrewniały głąb i kroimy na niezbyt dużą 2-3 cm kostkę. Ziemniaki obieramy (młode oskrobujemy) i kroimy w poprzeczne plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na ok. 5mm kostkę. Tak samo kroimy boczek. Kiełbasę kroimy na niezbyt duże plasterki o podobnej grubości. Natkę pietruszki grubo siekamy.
  2. Na dno głębokiej metalowej brytfanny o kalibrze ok. 30 cm wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty.
  3. Boczek i kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej na średnim ogniu „na sucho” patelni – od 5 do 10 minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają.
  4. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty.
  5. Brytfannę możemy przykryć pokrywką, lepiej jednak starannie (!) owinąć jej górną część folią aluminiową (zwykle będzie szczelniejsza niż pokrywka). Tak zamknięte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 90 minut. W międzyczasie warto zajrzeć 1-2 razy do garnka i sprawdzić co się w nim dzieje.
  6. Zapiekankę podajemy na gorąco albo z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z również ciepłym czerwonym barszczem.

Uwagi

  1. Wśród innych składników, których dodanie do zapiekanki warto rozważyć są np. grubo pokrojona marchewka oraz kilka ząbków drobno posiekanego czosnku.

Pokrewne inspiracje

  1. Duszona słodka kapusta
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: