Kaczka z granatem i migdałami

Kaczka z granatem i migdałami

Dzisiaj propozycja pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego ryżu i dekoracją z ziarenek granatu i listków świeżej kolendry – oprócz niebanalnego smaku i aromatu otrzymamy również bardzo atrakcyjnie wyglądający talerz, który może naprawdę się podobać.




Kaczka z granatem i migdałami

Bardzo oryginalna w smaku i aromacie, a przy tym świetnie wyglądająca kaczka z granatem i migdałami - niebanalna propozycja na wiele okazji.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 filtety z kaczki po ok. 300g lub 2 nogi po 350-400g
  2. 1 średni granat
  3. 1 średnia cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 łyżki mielonych migdałów
  6. 200ml bulionu drobiowego
  7. 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  8. 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry
  9. 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego
  10. 1 płaska łyżeczka kurkumy
  11. 2-3 łyżki soku z cytryny
  12. kilka łyżek brązowego cukru
  13. sól
  14. 1 czubata łyżka masła
  15. 1-2 łyżki oliwy

Do podania

  1. gotowany biały ryż
  2. świeża nać kolendry

Instrukcje

  1. Kawałki kaczki niezbyt mocno solimy. Jeśli są to filety, nacinamy skórę „w kratkę”. Pakujemy osobno i szczelnie, zawsze skórą do góry w folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu.
  2. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie 10-15 minut otwieramy folię od góry, aby skórka ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie przeciskamy przez gęste sito, aż pozostaną same pestki, które usuwamy.
  4. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półtalarki o grubości kilku mm, czosnek w dość cienkie plasterki. W niewielkim rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym rozgrzewamy łyżkę masła i 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty do zeszklenia.
  5. Dodajemy bulion, a po chwili także sok i miąższ granata, sok z cytryny, migdały oraz przyprawy – kmin, kurkumę, cynamon i kolendrę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia aż sos mocno się zredukuje i zrobi gęsty. W międzyczasie dodajemy stopniowo brązowy cukier – w takiej ilości jaka potrzebna jest do wyrównania pozostałych smaków. Możemy też nieco posolić.
  6. Kaczkę podajemy od razu po upieczeniu, wraz z sosem oraz ugotowanym również zawczasu ryżem.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia arabska
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: