Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem

Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem

Dzisiaj po raz pierwszy pokażemy potrawę znaną m.in. jako tortilla española, tortilla de patatas czy też właśnie hiszpański omlet. Jej oryginalna hiszpańska nazwa nie powinna być jednak dla nas myląca – „tortilla” kojarzy nam się bowiem głównie z cienkim meksykańskim plackiem typu naleśnikowego. Tymczasem tortilla española jest rodzajem omletu, ale podobnego raczej do włoskiej frittaty niż zawijanego, cienkiego omletu francuskiego. Jego przygotowanie wygląda więc w ten sposób, że do kilku roztrzepanych jajek dodajemy dodatkowe składniki i całość bardzo powoli smażymy na patelni. Taki placek jest zwykle dość gruby, zawiera sporo (przynajmniej w sensie objętościowym) dodatków i jako taki może stanowić całkiem syty posiłek.

Zgodnie z tym co wynika z nazwy potrawy, kluczowym składnikiem tortilla de patatas są ziemniaki. Do podstawowej jego wersji dodaje się też zwykle cebulę, ale niewiele więcej. W praktyce jednak każdy może wybierać dodatki w sposób niemal dowolny, więc nie ma jednego konkretnego przepisu na hiszpański omlet. Również pod względem technicznym spotkać można mniej lub bardziej odmienne sposoby jego przyrządzenia. Jakby nie patrzeć, dodawany przeze mnie podsmażany wędzony boczek jest już istotną modyfikacją wersji bazowej. Jeśli jednak go w poniższym przepisie pominiecie, otrzymacie „gołą” hiszpańską tortillę, w dodatku wegetariańską.

Ziemniaki do hiszpańskiego omleta przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek. Wynika to z tego, że ziemniaki przed dodaniem do placka kroimy w dość cienkie plastry i smażymy na głębokim oleju. Niby nie są to frytki, ale jednak pewne podstawowe zasady – jak dobór i utrzymanie odpowiedniej temperatury oleju czy też pełne zanurzenie ziemniaków w tłuszczu – będą takie same. Natomiast spokojnie możemy wykonać tę czynność na zwykłej patelni, która nie jest odpowiednia do robienia frytek. Więcej sugestii w tym temacie znajdziecie w przepisie.

Hiszpański omlet spożywany może być na ciepło zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. To w gruncie rzeczy bardzo sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno jako przystawkę – po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki.




Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem

Tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami, w tym wypadku wzbogacony wędzonym boczkiem. Dobry zarówno na główny posiłek, jak i w roli przystawki.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 450g niezbyt dużych ziemniaków (3-5 szt.)
  2. 6 dużych (L) jajek
  3. 150g średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości
  4. 1 średnia cebula (150g)
  5. 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  6. 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  7. 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  9. kilka łyżek oliwy

Instrukcje

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry (maksymalnie 5mm). Boczek oraz obraną cebulę kroimy w kostkę o rozmiarze ok. 5 mm.
  2. Na patelnię wlewamy tyle oleju rzepakowego, aby miał głębokość ok. 1 cm. Rozgrzewamy go dobrze na średnim ogniu – temperatura będzie właściwa, gdy wrzucony kawałek ziemniaka zacznie wyraźnie wrzeć. Następnie wkładamy do oleju poszczególne plastry ziemniaków – po kolei, nie spiesząc się nadto, aby nie obniżyć gwałtownie temperatury tłuszczu i tylko jedną warstwę. Jeśli część ziemniaków nie zmieści się na patelni, należy usmażyć je jako osobną partię.
  3. Ziemniaki smażymy do miękkości (lub prawie miękkości) przez ok. 5 minut, w którym to czasie mogą się co najwyżej bardzo delikatnie zrumienić. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z tłuszczu i osączamy z jego nadmiaru na papierowym ręczniku.
  4. Małą (ok. 20 cm), ale dość głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na średnim ogniu. Wrzucamy boczek i smażymy średnio intensywnie przez 8-10 minut czasami mieszając. W połowie tego czasu, gdy wytopi się już dużo tłuszczu, wrzucamy również cebulę i smażymy razem z boczkiem.
  5. Jajka rozbijamy w misce trzepaczką, dodając sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Następnie dodajemy ziemniaki, oraz boczek i cebulę (ale bez nadmiaru tłuszczu), mieszając składniki.
  6. Na średnim ogniu rozgrzewamy ponownie tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczek – razem z 1-2 łyżkami pozostałego z boczku tłuszczu; jeśli jest go mało, możemy dodać nieco oliwy. Wlewamy całą zawartość miski rozprowadzając równomiernie składniki. Podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym przestawiamy na bardzo mały ogień i przykrywamy.
  7. Omlet podgrzewamy bardzo powoli przez 20-25 minut, aż górna jego część się zetnie. Część przylegająca do patelni powinna się zrumienić, ale nie mocno spiec. Następnie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy na drugą stronę, celem wyjęcia omleta. Na tej samej lub innej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i wykładamy na nią omlet przeciwną stroną niż do tej pory. Dosmażamy powoli przez ok. 3 minuty.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: