Gulasz z serc z indyka

Gulasz z serc z indyka

Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek, dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą one być z indyka. Co więcej, dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania.

Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”. Jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej.

To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia nasze kryteria przepisu na szybki obiad, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze, aż po ryż. Ze względu na dość uniwersalny skład, nasz gulasz będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo w sobie.




Gulasz z serc z indyka

Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 500g serc indyczych
  2. 1 średnia czerwona papryka (250g)
  3. 2 średnie marchewki (250g)
  4. kawałek korzenia selera (100g)
  5. kawałek najlepiej środkowej części pora
  6. 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  7. 1/2 średniej cebuli
  8. 1 płaska łyżeczka soli
  9. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  10. 1 łyżeczka majeranku
  11. 2-3 liście laurowe
  12. 2-3 ziarna ziela angielskiego
  13. 2 łyżki oleju rzepakowego

Instrukcje

  1. Serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki (zwykle 3). Następnie dokładnie płuczemy w zimniej wodzie w celu usunięcia ewentualnie zalegającej w nich krwi. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości kilku milimetrów. Pora kroimy wzdłużnie na kilkumilimetrowe paski. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w ok. 1 cm kostkę. W taką samą kostkę kroimy marchewki po uprzednim obraniu i usunięciu zielonkawych końcówek od strony naci. Seler kroimy w krótkie słupki o szerokości 7-8 mm. Patrz zdjęcia.
  3. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i por przez ok. 2 minuty często mieszając. Następnie dodajemy również serca i obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez kolejnych kilka minut.
  4. Serca, cebulę i por zalewamy bulionem (najlepiej ciepłym). Zagotowujemy, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dodajemy część soli i pieprzu, a także liście laurowe i ziele angielskie (powinny być zanurzone w wywarze), dokładnie mieszamy. Dusimy powoli pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: