Cordon bleu

Cordon bleu

Cordon bleu to już właściwie kulinarna klasyka, chociaż narodziło się ponoć nie tak dawno, bo gdzieś w połowie XX wieku w Szwajcarii. Jego nazwa miała wiązać je z czymś wyrafinowanym, ale to w rzeczywistości danie bardzo uniwersalne. Jakkolwiek bowiem smak ma naprawdę niebanalny, to jednak można przyrządzić je z prostych składników i w bardzo krótkim czasie. Generalnie, jest to mięsny sznycel owinięty wokół plastra szlachetnej szynki i aromatycznego sera, choć są też znane odmiany z np. grzybami. Bodaj najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu, ale z racji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje się, że danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje i dla wyjątkowych gości może być również wprawdzie niebanalnym, ale jednak „szybkim obiadem” na co dzień.

Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem.




Cordon bleu

Znany i bardzo łatwy do zrobienia, ale zawsze wyjątkowy cordon bleu – kulinarna klasyka doskonała zarówno na co dzień, jak i od święta.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek)
  2. 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  3. kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku
  4. 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
  5. 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
  6. sól
  7. czarny pieprz świeżo mielony
  8. olej rzepakowy
  9. bułka tarta
  10. 1 jajko

Do podania

  1. gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior

Instrukcje

  1. Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości.
  2. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia).
  3. Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
  4. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe.
  5. Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami.
Kulinarna Pokusa http://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: